Chiar dacă precauţia este la ordinea zilei, veştile nu sunt atât de rele luând în considerare faptul că doar 6% dintre companiile participante la studiul Mercer intentionează ca în acest an să reducă din personal, un procent mai mic faţă de anul trecut, când acesta era de 8%. Totodată, anul acesta 46% îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 48% nu indică vreo schimbare în organigramă.
Cele mai multe posturi sunt cele de specialisti de nisa (IT, ingineri, producţie, marketing, vânzări) şi posturi de management.
Rezultatele studiului mai indică creşteri salariale cu aceleaşi valori ca anul trecut sau chiar mai mici, astfel încât putem vorbi de valori procentuale acordate de companiile private din România între 3% – 6%. În Bulgaria, ţara cu cele mai mici salarii din Europa, procentul de creştere salarială este de 3,3%, iar cel al inflaţiei de 2,3%, în Polonia, care a rămas stabilă în ultimii doi ani, procentul este de de 3,8%, iar în Ungaria şi Croaţia de 3,4%, respectiv 3,1%.

Studiul mai arată că angajatorii preferă să aloce investiţii spre categorii mai reduse de angajaţi – top-performeri.
Doar 50% dintre angajaţi ajung la performanţă

Bonusurile variabile reprezentate ca şi procent din salariul anual de bază, nu prezintă schimbări ca şi potential de acordare faţă de anii trecuti: top management – 20% din salariul anual, mid-management – 15% din salariul anual şi specialişti intre 10% si 15% din salariul anual. Cu toate acestea, obiectivele sunt atinse sau depăşite de doar 50% dintre angajaţi, atinse într-o măsură mai mica faţă de anii trecuţi, cand cel putin 65% dintre angajaţi îşi atingeau obiectivele şi chiar le depăşeau.
Procentul de angajaţi care au părăsit companiile din proprie iniţiativă rămâne la aceeaşi valoare medie de 6%, ca în 2012. "Cu toate acestea, lupta în atragerea şi reţinerea "talentelor" continuă şi chiar se accentuează. Cerinţele sunt mari, însă oamenii nu sunt atât de pregătiţi sau la nivelul dorit. Acest dezechilibru în piaţa forţei de muncă va avea în viitorul apropiat un impact asupra economiei", mai notează studiul.

Studiul Salarial Mercer 2013 a fost finalizat la sfârşitul lunii august, cu o participare a peste 170 de companii din majoritatea industriilor şi marchează tendinţa companiilor către precauţie în acordarea de creşteri salariale considerabile şi acordarea acestora (în majoritate) ca răsplată a performanţelor.    

"În condiţiile unor rezultate economice modeste anul acesta, companiile au bugetele de resurse umane extrem de limitate. Astfel, focusul este pe implementarea unor practici de plată variabilă cât şi a unor beneficii sau programe de recunoastere a meritelor cât mai inovative. Cu toate acestea, pentru performanţă întâlnim şi creşteri salariale individuale considerabile. De exemplu, ocupantul unei poziţii Project Manager – Senior care a obţinut rezultate deosebite, are un procent de crestere care poate atinge şi 15%.„ comenteaza Oana Datki, South East Europe Managing Partner al Consulteam, reprezentant Mercer în România.