În plus, este în creștere așteptarea unei soluții diplomatice pentru criza siriană, după ce Rusia a mediat evitarea unei intervenții militare a SUA pentru moment. Aceasta a ajutat corespunzător acțiunile din întreaga lume să atingă pe moment un maxim al ultimilor cinci ani.
Bursele europene deschideau în creștere, după ce bursele asiatice au consemnat aprecieri consistente. Astfel, bursele din Londra, Frankfurt și Paris deschideau în urcare cu 0,8%-1%, mai mult decât indicele regional FTSEEurofirst300, care avansa cu 0,75%.
Decizia surprinzătoare a lui Summers a venit exact înainte de ședințele de marți și miercuri ale băncii centrale  pentru a decide când și cât de mult să fie retrase din stimulentele de genul achizițiilor de bonduri de la nivelul actual de 85 miliarde dolari.

Investitorii au pariat că politica monetară a SUA va rămâne mai mult timp relaxată dacă la conducerea Fed ar ajunge alt candidat în locul lui Summers și anume, Janet Yellen.
Piețele l-au perceput pe Summers ca mai puțin înclinat spre politici agressive de genul relaxărilor cantitative și mai mult înclinat să retragă stimulentele cât mai repede posibil decât Yellen care are o abordare mai lentă.