Tribunalul din Geneva ar putea hotărî astăzi începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri Jean Valvis, la cererea moștenitorilor binefăcătorului și partenerului său, multi-milionarul elvețian Hans Bertschmann. În joc sunt zeci de milioane de euro, sumele provenite din vânzarea de către Valvis a firmelor Dorna Apemin și LaDorna și din care Bertschmann, partener egal în businessuri, n-a văzut mare lucru. În exclusivitate, povestea din spatele unuia dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri locali.

În luna aprilie 2009, la un an de la decesului lui Hans Bertschmann, moștenitorii acestuia au formulat o plângere penală împotriva lui Jean Valvis pentru infracțiunile de înșelăciune, abuz de încredere și gestiune frauduloasă. Pentru a înțelege mai bine cum de s-a ajuns până aici, trebuie să ne întoarcem în timp mai bine de 20 de ani. Jean Valvis, care astăzi pozează într-un om de afaceri cu background solid și cu fler greco-elvețian, un adevărat self-made man, și-a început de fapt cariera de business în 1992 atunci când l-a cunoscut pe Bertschmann, prin intermediul ficei acestuia, Caroline. La început pentru a-i face un favor ficei și mai apoi pentru că îi crescuse încrederea în Valvis, Bertschmann a decis să se asocieze cu tânărul în afaceri după formula ”unul cu banii, celălalt cu ideile și munca”. Formula s-a păstrat chiar și după 1996, când Valvis și Caroline Bertschmann au încetat orice relație, iar Jean a fost cel care l-a convins pe Bertschmann de oportunitățile excepționale pe care le oferea România, țara în care s-au derulat cele mai multe afaceri comune ale celor doi. Bertschmann avea o încredere totală în Valvis pe care-l considera ”fiul spiritual” și-i oferise mandate nelimitate în toate businessurile comune.

Lovitură după lovitură

Una dintre primele afaceri realizate de Valvis cu banii lui Bertschmann a fost preluarea, la un preț interesant, a Dorna Apemin. Inițial, participația celor doi în societate, direct sau indirect, era de 50-50. Societatea a evoluat fulminant, permițându-le acționarilor să vândă în 1996 un pachet de acțiuni de 20% cu 7.200.000 euro unui fond de investiții al Societe Generale, o parte din bani fiind investiți în dezvoltarea celeilalte companii din grup, LaDorna. În 2002, dă prima mare lovitură de afaceri, reușind să vândă Dorna Apemin gigantului Coca-Cola, printr-o subsidiară a acesteia din urmă pentru un preț de 39 mil. dolari. Din acești bani, la Bertschmann au ajuns, potrivit avocaților săi de la Avocats Ador&Associes, doar puțin peste 4,5 mil. dolari, deși procentul de acțiuni îl îndrituia să primească 12 mil. dolari. Găselnița lui Valvis în această vânzare a fost că din prețul total plătit, aproape 10 mil. dolari reprezintă contravaloarea unui contract de non-concurență între el personal și Coca-Cola, contract inițial pe 10 ani, apoi redus la 3 ani, lucru care i-a permis să dezvolte actualul business cu ape minerale Aqua Carpatica.

Nu crede în greci nici când îți fac daruri

Dacă din Dorna Apemin Bertschmann s-a ales totuși cu ceva bani, nu același lucru se poate spune despre vânzarea LaDorna către Lactalis din 2008. Inițial, la fel ca și în celelalte afaceri, Valvis și Bertschmann porniseră de pe poziții egale și în afacerea cu produse lactate. În 2007, pe fondul unor majorări de capital din partea lui Valvis, la care Bertschmann nu a participat, cota elvețianului scăzuse iar acesta a ieșit complet din afacere contra unei sume de 1.000.000 de franci elvețieni, cedându-i lui Valvis toate acțiunile sale. Potrivit plângerii penale depuse la tribunalul din Elveția aici ar fi o mică problemă. Avocații moștenitorilor lui Bertschmann spun că acestuia i se prezentase în 2007 o situație complet defavorabilă a companiei LaDorna, care ar fi fost la limita falimentului. Practic, Valvis se oferise să-l ajute pe Bertschmann să iasă dintr-un business prost, fără perspective ”Cum e posibil ca la niciun an distanță de la cedarea de acțiuni, pentru LaDorna să se încaseze un preț de zeci multe de milioane de euro? Asta s-au întrebat moștenitorii lui Hans Bertschmann”, ne spun avocații de la casa de avocatură Hammond, Bogaru și Asociații, care reprezintă interesele familiei Bertschmann în România. Mai mult, moștenitorii au efectuat și o expertiză medico-legală care arată că omul de afaceri era grav bolnav de Parkinson la momentul semnării actelor cu Valvis, asta însemnând și pierderea memoriei pentru perioade lungi de timp.

Ar putea să-l coste zeci de milioane

Moștenitorii lui Bertschmann, între care și Caroline, care se simte prejudiciată moral pentru că ea a fost cea care l-a introdus la tatăl său, îi cer acum lui Valvis un procent echitabil din vânzarea LaDorna, despre care se spune că ar fi atins un nivel de 70-100 mil. dolari. Aflat de ceva vreme într-o vacanță în insula Anafi din Grecia, împreună cu familia, omul de afaceri Jean Valvis n-a putut fi contactat. Vom reveni pe parcursul zilei de astăzi cu deznodământul acestei adevărate saga de business așa cum va fi el hotărât de judecătorii elvețieni precum și cu alte amănunte foarte interesante despre afacerile Bertschmann-Valvis din România.