”Avem un nivel comun de producţie de 30 de milioane de barili pe zi (…) pe care îl putem menţine pentru a păstra preţul de 100 de dolari”, a declarat ministrul în prezenţa jurnaliştilor, cu câteva zile înainte de o reuniune a OPEC la Viena, dar, ”dacă în cursul acestor dezbateri se va exprima temerea că nivelul actual poate afecta preţul, suntem dispuşi să reducem producţia”.
Ramirez urmează să se deplaseze marţi în capitala Austriei unde se va întâlni începând de joi cu omologii săi din cadrul acestui cartel care asigură 35% din producţia mondială. Reuniunea are ca obiectiv ”să apere preţul petrolului”, a adăugat Ramirez, pentru care ”preţul adecvat (…) este de cel puţin 100 de dolari barilul”.
Ministrul, în acelaşi timp al societăţii de stat PDVSA, este de părere că membrii organizaţiei produc în plus peste cota repartizată din motive geopolitice.
”Sunt membri despre care toată lumea ştie că produc mai mult din motive geopolitice. Este bine, sunt ţări suverane, dar, în măsura în care aceasta afectează preţul petrolului, este un subiect care priveşte OPEC”, a continuat el.

Venezuela, cel mai mare producător de ţiţei de pe continentul sud-american şi deţinător al celor mai importante rezerve la nivel mondial, afirmă că produce 3 milioane de barili pe zi, însă OPEC estimează producţia locală la 2,3 milioane de barili pe zi. (Sursa: Agerpres)