Atrasă de creştere robustă a economiei poloneze, cea mai mare economie din rândul noilor state membre UE, Santander a cumpărat în 2011 banca poloneză Bank Zachodni WBK SA pentru 15,9 miliarde zloţi (4,9 miliarde de dolari),iar un an mai târziu a preluat divizia locală a grupului belgian KBC Group NV devenind a treia mare bancă poloneză.

Potrivit lui Mateusz Morawiecki, în următoarele 18 luni banca se va concentra pe restructurare şi eficientizare însă după ce procesul de fuziune se va încheia atenţia sa se va orienta spre obiectivul său principal, ajungerea din urmă a primilor doi actori de pe piaţa bancară poloneză.

‘Vrem să creştem şi, pe termen lung, să devenim una din primele două bănci din Polonia’, a declarat Mateusz Morawiecki. ‘Dacă ne uităm la active distanţa care ne separă este foarte mare şi nu am iluzii că poate fi acoperită numai prin creştere organică. Astfel, pentru a ne putea îndeplini obiectivul vom fi din nou interesaţi de preluări’, a apreciat Morawiecki, adăugând însă că pentru moment banca va păstra brandul BZ WBK deoarece este mai cunoscut polonezilor decât Santander.

În prezent primele două mari bănci poloneze sunt semnificativ mai mari decât BZ WBK. Activele Bank Pekao SA sunt cu 40% mai mari decât cele ale BZ WBK iar liderul pieţei bancare poloneze PKO Bank Polski SA este de două ori mai mare decât divizia locală a Santander.

După izbucnirea crizei financiare o parte din băncile străine s-au retras de pe piaţa poloneză, astfel că banca austriacă Raiffeisen Bank International AG a preluat Polbank, divizia din Polonia a grupului elen Eurobank EFG, iar banca poloneză Getin a preluat mai multe unităţi ale băncilor străine. Mateusz Morawiecki se aşteaptă ca fenomenul de consolidare să continue, astfel că în următoarele 12-18 luni este posibil să aibă loc una sau două tranzacţii care să implice bănci de talie medie.

Directorul general de la Bank Zachodni WBK a mai spus că în acest an profitul băncii va fi mai mare decât cel de 1,4 miliarde de zloţi înregistrat în 2012, în pofida încetinirii ritmului de creştere, a scăderii dobânzilor şi a intensificării concurenţei.
Sursa: Agerpres