Studiul, publicat pe site-ul CCI Covasna, a fost făcut pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului referitoare la firmele care activează în domeniul exploatării şi prelucrării lemnului, luând în calcul numărul de salariaţi, cifra de afaceri şi profitul brut.

Concluzia este că 109 firme din judeţ cu un total de 1.109 salariaţi care se încadrează în categoria fabricanţilor de produse intermediare – domeniul firmei Holzindustrie Schweighofer – sunt vulnerabile în faţa investiţiei austriece.

”Menţionăm, că în opinia noastră în nici cea mai pesimistă situaţie nu se poate ajunge în situaţia de a fi afectate toate cele 109 firme şi toţi angajaţii acestora (datorită inclusiv faptului că nu toate sunt interesate în domeniul lemnului de brad, lemn ce constituie materia primă pentru concernul austriac). Apreciem că şi o abordare mai mult pesimistă decât realistă ar presupune un impact de max. 30-40%, ceea ce ar însemna un număr maxim de 440 locuri de muncă afectate”, se arată în finalul studiului.

Conducerea CCI nu s-a pronunţat cu privire la efectele investiţiei asupra infrastructurii, mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei, specificând că este apanajul altor specialişti.

Intenţia grupului austriac de a investi 150 de milioane de euro la Reci şi să creeze 650 de noi locuri de muncă, a stârnit în ultima lună numeroase reacţii pro şi contra. Aceasta este susţinută de senatorul UDMR Olosz Gergely, care a adus investitorul austriac în judeţul Covasna, şi de conducerea organizaţiei PSD, care consideră că această ocazie nu trebuie ratată. Printre opozanţi se numără reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM) şi ai Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), care cred că fabrica va avea un impact negativ asupra afacerilor lemnarilor autohtoni, asupra Rezervaţiei naturale ‘Mestecănişul’ de la Reci, dar şi asupra pădurilor şi turismului. Senatorul UDMR Klarik Laszlo consideră că investiţia trebuie privită cu ”cumpătare”, pentru a nu afecta interesele pe termen lung ale comunităţii locale.
Sursa: Agerpres