De ce scriu astăzi despre antreprenoriat şi leadership românesc?

1. Pentru că am tot auzit că românii nu ar vorbi afacereza, după ce altcineva spunea că nu vorbim bruxeleza. Nimic mai fals. Sunt din ce în ce mai mulţi antreprenori, mulţi dintre ei tineri, care au idei şi care şi-au deschis un business prin care creează locuri de muncă şi susţin economia.

2. Pentru că acum este timpul ca antreprenorii români, mai ales cei tineri, să fie sprijiniţi. Este ce am încercat să fac şi eu prin Romanian Business Accelerator – care are demarat un program prin care oferă consultanță gratuită antreprenorilor, în special tineri, aflaţi în căutarea unor surse de finanțare. Am avut şansa să vorbesc cu zeci de tineri cu iniţiativă, mulţi cu idei extraordinare, şi mi-am dat seama că ei reprezintă şansa noastră de a ieşi din criza economică.

3. Pentru că mă apucă disperarea când merg în hipermarketuri și văd ceapă made in Olanda, cartofi made in Belgia, roșii made in Spania etc. Trebuie să schimbăm această paradigmă. Cred că a sosit momentul pentru crearea unui curent naționalist în economie. Uitați-vă la Franța. Nicio instituție a statului nu folosește mașini de proveniență străină. Poliția, Guvernul, Primăriile, cu toții folosesc numai mașini franțuzești. Un exemplu și un exercițiu de imagine foarte bune. Noi de ce nu suntem în stare? Evident, nu înseamnă că vom stigmatiza investitorii străini. Nici vorbă. Avem nevoie de investiții străine pentru dezvoltarea economiei. Dar în aceeași măsură avem nevoie de antreprenori români puternici. Pentru o economie sănătoasă, trebuie să avem o pătură solidă de antreprenori români care să investească în crearea de locuri de muncă. Să investească în unități de producție de anvergură. Să investească în agricultură, în industrie grea, în IT.

Este nevoie de mai multe iniţiative de sprijinire a antreprenoriatului românesc. Aici nu este vorba de concurenţă, ci de acţiune comună, pentru că suntem cu toţii în aceeaşi barcă. 

Din acest punct de vedere, am primit cu mare satisfacție inițiativa lui Ioan Niculae de a constitui o asociație care să reunească antreprenori și investitori români. Cred cu tărie că avem nevoie de un asemenea organism care să reprezinte interesele capitalului românesc în raport cu autoritățile statului și cu partenerii externi. Am participat, acum câteva zile, la întrunirea Asociaţiei Antreprenorilor Români. În total, oamenii de afaceri prezenți la reuniunea inițiată de dl Niculae aveau peste 1,2 milioane de angajați. Acest lucru le dă dreptul ca vocea lor să fie ascultată și băgată în seamă.

Mesajul rezultat din această întrunire este cel de promovare a antreprenorilor români şi a produselor româneşti. Iar aici şi Guvernul, prin strategia economică pe care o adoptă, are un rol important. Primul pas este asumarea acestui deziderat de către premier. Mi-aş dori să îl aud pe Victor Ponta spunând: „Susţin antreprenorii români“ şi apoi acţionând în această direcţie
MARIAN DUȘAN, CEO revista Capital