”România este o ţară care dispune de tehnologii avansate în multe domenii şi dorinţa noastră este ca, în interiorul unei decizii politice, companiile româneşti şi peruane să realizeze companii mixte în Peru, prin care să producă vagoane de căi ferate, fie că sunt de marfă, de călători, trenuri de metrou, echipamente pentru diverse industrii, nu în ultimul rând, construcţii de micro hidrocentrale, în care România are experienţă îndelungată şi foarte bună. (…) Dorim să participăm la proiectele de dezvoltare feroviară care se iniţiază în Peru”, a spus Băsescu.
În context, el a evidenţiat faptul că România este o ţară care are ”o mare tradiţie” în realizarea de utilaje petroliere, fie că sunt fixe sau mobile, pentru exploatări terestre sau pentru platforme de foraj maritim. ”Suntem un constructor de nave redutabil, România fiind unul dintre furnizorii de nave comerciale şi militare, construite pentru alte state. Dacă ne referim la nave militare, pentru Olanda, spre exemplu, şi nave comerciale din cea mai sofisticată categorie pentru mulţi armatori ai lumii”, a completat preşedintele Băsescu.
Întrebat despre discuţiile privind o eventuală cumpărare de nave militare din România de către Peru, cei doi şefi de stat au arătat că există discuţii pe acest subiect. Ollanta Humala Tasso a menţionat faptul că România a progresat mult în ceea ce priveşte tehnologia de apărare, adăugând că ţara sa are relaţii de cooperare în acest domeniu cu mai multe ţări şi că doreşte şi cu ţara noastră astfel de relaţii.
”România, producând nave pentru Olanda, deja s-a făcut o primă discuţie a unei misiuni care a fost în Peru în 2012 şi discuţiile continuă pentru o cooperare şi în această direcţie”, a spus şi preşedintele Băsescu.

Cei doi şefi de stat au mai abordat, printre alte subiecte, şi problema cooperării în domeniul traficului de droguri, Băsescu punctând că acest subiect este important, fiind cunoscut faptul că ‘drumul drogurilor’ pleacă de multe ori din America Latină, ajungând în zona Mării Negre, de unde intră apoi pe piaţa UE. (Sursa: Agerpres)