Un număr record de 1,27 milioane greci nu aveau un loc de muncă în luna august, în creştere cu 38% comparativ cu luna august a anului trecut.

Şomajul îi afectează în special pe tineri, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani rata şomajului fiind de 58%. Regiunile Atena, Thesalia (centru) şi Epir (la frontiera cu Albania) sunt cele mai afectate cu o rată a şomajului variind între 26 şi 28,5%.

În rândul celor 17 state care utilizează zona euro, şi unde rata medie a şomajului este de 11,5%, Grecia are a doua mare rată a şomajului după Spania, unde potrivit Eurostat rata şomajului se situa în luna august la 25,5%.

Publicarea acestor cifre vine după ce parlamentul de la Atena a adoptat un nou pachet de măsuri de austeritate, cerut de creditorii internaţionali în schimbul acordării de noi ajutoare. Cu preţul continuării recesiunii şi în 2013, pentru al şaselea an consecutiv, deputaţii greci au adoptat în cursul nopţii de miercuri spre joi acest pachet de măsuri care prevăd realizarea unor economii de 18 miliarde euro până în 2016.

Creditorii internaţionali au condiţionat deblocarea unei noi tranşe a ajutorului financiar pentru Grecia, în valoare de 31,2 miliarde de euro, de adoptarea acestor măsuri şi a bugetului de stat pe 2013, care urmează a fi votat duminică.