La inceputul lunii iunie, un kilogram de pulpă de porc costa 15,4 de lei. În prima zi a lunii noiembrie, acelaşi produs a ajuns să coste cu 5 lei mai mult. Iar de Crăciun, preţul va ajunge la 23-24 de lei..

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, spune că după creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili, preţul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%. De asemenea, adaugă Timiş, producătorii de mezeluri vor mări preţurile cu 10, pentru că „ne obligă situaţia, dacă materia primă/furajele este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim însă dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă".

Carnea de porc s-ar putea scumpi până la Crăciun cu până la 15%, „pentru că piaţa nu suportă majorări mai mari”.

În România, în apropierea sărbătorilor de iarnă, se taie trei milioane de porci în fundul curţii – „Aşa se dereglează piaţa (…) probabil că preţurile la aceşti porci pe care îi taie ţăranii vor fi, ca în fiecare an, mai mari decât cele cu care vindem noi la ora actuală", explică Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Românul statistic mănâncă, anual, peste de 30 de kg de carne de porc. Dacă în ’89 aveam aproape 19 milioane de porci autohtoni, acum numărul lor a scăzut la 5 milioane. Carnea de porc din import reprezintă aproape 70% din piaţă.