„BNR a revenit cu restricţiile pentru Repo, plafonând sumele la 6 miliarde lei. Şi asta după ce în precedentele 5 săptămâni sumele oferite erau nelimitate. Acest lucru a ajutat indirect leul, coroborat şi cu o intervenţie în piaţa spot”, a declarat un dealer pentru Capital.
Cu o săptămână înainte, BNR oferise băncilor 12,6 miliarde lei, astfel că plafonul de azi se situează cu mai bine de 6 miliarde lei sub nevoia de lei de săptămâna trecută a băncilor.
BNR a apelat la plafonarea sumelor de la licitaţiile Repo timp de 4 săptămâni în august, pentru a contracara deprecierea accelerată a leului pe fondul crizei politice.
Atunci, BNR a plafonat Repo la 6 miliarde lei pe 6 august, iar o săptămână mai târziu a scăzut plafonul la 5 miliarde lei. În următoarele două săptămâni, plafonul a fost coborât la 4 miliarde lei.
Anterior plafonării, sumele cerute de bănci prin Repo se situau la 12 miliarde lei.
Abia la licitaţia din 3 septembrie, BNR a dat liber la Repo, băncile cerând şi primind circa 13 miliarde lei, iar la licitaţiile următoare BNR nu a mai impus un plafon, până la licitaţia de azi.