Capital: Care sunt cei mai importanţi paşi pe care trebuie să îi facă o persoană care nu a mai avut contact cu astfel de investiţii, pentru a începe să cumpere opere de artă?
Ariadna Zeck: Ca şi în alte domenii, trebuie să se informeze. Un om care doreşte să cumpere artă trebuie să iubească frumosul, să înţeleagă arta şi să-şi dorească să facă o investiţie. Eu sugerez celor care doresc să cumpere artă să facă următorii paşi: să studieze puţin istoria artei româneşti şi mondiale – sunt numeroase cărţi şi cataloage, internetul oferă şi el multă informaţie – să viziteze muzee – recomand muzeele din România care deţin artă românească. În acelaşi timp, trebuie să viziteze câteva galerii de artă şi să participe la câteva licitaţii de artă; poate afla despre acestea pe internet sau din presă – Ara Art Collection informează pe site şi în presă despre evenimentele organizate. Aş recomanda şi să încerce să îşi găsească un expert în artă care să-i fie consultant pentru achiziţii – acesta poate să-i recomande ce lucrări să achiziţioneze şi la ce sumă.

Capital: Cum poate fi identificată o casă de licitaţii de încredere? Şi ce ar trebui să facă un amator de artă la primul contact cu aceasta?
A.Z.: În România sunt câteva case de licitaţii care, din punct de vedere tehnic, funcţionează relativ asemănător. Un viitor client trebuie să întrebe casa de licitaţii despre următoarele lucruri: autorizaţia de funcţionare, pentru că atât galeriile, cât şi casele de licitaţii trebuie să aibă un certificat de funcţionare emis de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural, să solicite să vadă contractul pe care îl va semna în cazul licitării unui obiect, să se intereseze de comisioanele practicate şi taxe­le percepute, acestea reprezentând un anumit procentaj aplicat la preţul licitat. Eu recomand ca lucrarea dorită să fie văzută fizic înainte de licitaţie; cumpărătorul trebuie să întrebe cum poate face acest lucru, eventual, solicitând şi un expert în artă – acel consultant despre care vă spuneam. Sunt mulţi oameni care analizează o lucrare din imaginile web sau cataloage, dar eu am recomandat mereu ca acest lucru să se facă doar pentru o primă impresie, fiind important ca ulterior să fie văzută fizic lucrarea. Ara Art Collection are două-trei zile de expoziţie înaintea fiecărei licitaţii, pentru a da posibilitatea vizionării lucrărilor. Un alt aspect îl reprezintă documentele care însoţesc lucrarea, cum sunt factura ori fişa ştiinţifică.

Capital: Cum se poate participa la o licitaţie? Ce trebuie să faci ca să te înscrii? Se poate participa la licitaţie printr-un reprezentant?
A.Z.: La o licitaţie de artă poţi participa ca simplu observator sau ca potenţial cumpărător, acestea sunt licitaţii publice şi orice persoană poate participa. În cazul în care se doreşte achiziţia unor lucrări, este necesară înscrierea la licitaţie prin completarea unui formular-angajament, în baza căruia primeşti un număr de licitaţie. Există şi posibilitatea să se liciteze printr-un reprezentant, acesta este instruit să liciteze până la o anumită sumă sau ţine legătura prin telefon cu cel pe care îl reprezintă. Casele de licitaţii pun la dispoziţie şi posibilitatea de a licita telefonic, o persoană din cadrul casei urmând să sune persoana interesată în momentul în care se ajunge la lucrarea pe care acesta şi-o doreşte. Casele de licitaţii păstrează confidenţialitatea asupra cumpărătorilor, în cazul în care aceştia îşi doresc acest lucru.

Capital: Care este preţul unei lucrări la o licitaţie? Ce este preţul de pornire şi cum se stabileşte? Cât de mult poate şi ar trebui să pluseze peste preţul de pornire un participant la licitaţie?
A.Z.: Casa stabileşte preţul de pornire la o licitaţie; în general, acesta este pus pe baza istoricului lucrărilor artistului respectiv, sume cu care alte lucrări ale acestuia au fost vândute, suma pe care şi-o doreşte cumpărătorul, tehnici cu care lucrarea a fost realizată. Însă cel mai important este că preţul de vânzare al lucrării este dat de gradul de interes asupra acesteia, de numărul de oameni care doresc să o achiziţioneze. Spre exemplu, la licitaţia Casei Ara Art Collection, din 3 octombrie, o să fie propusă spre vânzare o lucrare semnată de Nicolae N. Toni­tza – „Crizanteme“. Este vorba despre o natură statică cu vas albastru cu crizanteme, carte şi tablou. Lucrarea va avea preţul de pornire de 24.000 euro, însă acesta poate să crească. Anul acesta, o altă lucrare a lui Tonitza, „Trei fraţi“, a fost vândută cu 170.000 euro. Când îţi propui să cumperi o lucrare, trebuie să studiezi istoricul vânzărilor, să vezi care este variaţia avută în ultima perioadă, gradul de lichiditate. Sunt anumite perioade în care un artist este foarte căutat, spre exemplu, în această perioadă s-au vândut bine Tonitza, Gheorghe Pătraşcu, Grigorescu sau Luchian.  De la începutul anului şi până acum, au fost vândute prin casele de licitaţii 15 lucrări semnate de Nicolae N. Tonitza, cifra de vânzare cumulată a acestora fiind de 817.500 euro.