”Pe ansamblu, aş zice că nu s-a încheiat criza. Încă suntem în mijlocul ei şi mai durează. Dar se mişcă în direcţia potrivită – ceea ce este foarte important. Trebuie să avem încredere şi trebuie să avem încredere în euro”, a afirmat oficialul FMI. Investitorii se aşteaptă ca actuala criză a datoriilor din zona euro să provoace recesiune în zona euro în 2012 iar Zhu Min a avertizat că o a doua recesiune europeană în trei ani ar avea un impact negativ asupra economiei mondiale.
”Nu ar trebui să subestimăm impactul negativ al crizei europene asupra întregii lumi. Este foarte important. Efectul crizei asupra creşterii economiei este profund”, a explicat Zhu Min, adăugând că FMI estimează că va exista o reducere a activităţii economice de aproximativ 1,5-2% în SUA şi Japonia şi 1% în China dacă se va înrăutăţi şi mai mult situaţia din Europa.
Oficialul FMI a avertizat că impactul crizei din Europa asupra comerţului din Asia ar putea fi dramatic deoarece Europa cumpără aproximativ o treime din exporturile cu valoare adăugată din Asia. Potrivit Agerpres, scăderea cererii din Europa frânează semnificativ activitatea economică în Asia anul acesta, forţând guvernele să crească investiţiile şi alte cheltuieli pentru a stimula cererea pe plan intern, în scopul de a compensa declinul extern. Zhu a explicat că este important să existe încredere în capacitatea Europei de a-şi rezolva problemele şi a cerut restului lumii să sprijini eforturile de redresare a economiei.