Există o categorie aparte de turiști, numiți simbolic „vânătorii de last minute“, însă rândurile lor sunt îngroșate an de an de un alt segment, cel al românilor care nu s-au decis pentru o destinație de concediu, care s-au hotărât târziu că vor în vacanță sau care nu au găsit nimic pentru bugetul de care dispun. Cu un risc acceptat – acela că ofertele nu coincid cu pretențiile inițiale ale turistului – românii merg pe mâna agențiilor de turism și, de cele mai multe ori, trag un loz câștigător.
Dacă în ultimii ani ofertele last minute nu erau extrem de numeroase, în 2012 numărul lor a fost impresionant, iar oportunitățile, adevărate chilipiruri. După spusele celor din industrie, turiștii cu un buget mediu de până la 500 de euro caută hoteluri cât mai avantajoase, destinații de plajă și relaxare, precum cele din Grecia și Turcia, respectiv hoteluri cu regim de masă all inclusive.
„Cele mai multe rezervări se fac pe pachete charter, cu tarife medii de 350-500 de euro pe sejur“, declară Marius Cârlan, directorul agenției Europa Travel. De asemenea, cei care optează pentru transportul cu autocarul aleg oferte ce implică și cazarea la hoteluri de două-trei stele sau la vile.

Oferte sub 300 de euro
Lăsând la o parte rațiunile economice, ofertele last minute de la finalul sezonului estival vin la pachet cu evenimente de primă mână. În Grecia insulară, în aproape toate stațiunile importante, se organizează, în septembrie, „Festivalul Vinului“. În Cipru, sărbătorile toamnei sunt diverse, spre exemplu, în Limassol, între 30 august și 8 septembrie se desfăşoară „Sărbătoare lui Dyonisos“. În Tenerife, la sfârșit de sezon au loc trei evenimente: concertul lui David Bisbal, petrecerile de pe plaja Los Cristianos și Summer Jam.
Nu este ușor să găsești oferte cu zboruri charter sub 300 de euro pentru o întreagă săptămână, însă în portofoliul agențiilor asemenea sejururi există.
„Când vine vorba de vacanţe last-minute, de regulă, turiştii români aleg destinaţiile care se găsesc la o distanţă mică de zbor de România şi ale căror preţuri sunt bune, preferând un regim de masă all inclusive şi mai multe posibilităţi de agrement disponibile. Astfel, aceştia ştiu de la bun început care vor fi cheltuielile aferente vacanţei alese, fără alte extracosturi“, explică Mădălina Grosu, product manager al Happy Tour Group, care recomandă un sejur în Antalya cu 276 de euro.
Tariful include șapte nopți de cazare, în regim all inclusive la un hotel de trei stele, biletul de avion, toate taxele, transferurile și asistența turistică locală. Potrivit lui Marius Cârlan, la aceeași sumă, turistul poate alege Grecia, mai precis Rodos, beneficiind de servicii aproape similare pachetului pentru Turcia (în această ofertă turistul are inclus doar micul dejun).
Pentru cei care vor hoteluri mai bune, Bulgaria rămâne cam singura destinație unde se poate găsi cazare la patru stele în jurul valorii de 200 de euro. Astfel, potrivit ofertei Eurolines, un turist va plăti la Nisipurile de Aur 220 de euro în prima parte a lunii septembrie pentru un sejur în regim all inclusive la patru stele. Transportul rămâne, însă, problema turistului.