Pentru al 62-lea an consecutiv, câteva sute de milionari excentrici au răspuns prezent la întâlnirea cu zeul automobil în peninsula Monterey, din California. Devenit un adevărat loc de promenadă pentru cei cu buzunare largi și pline, Pebble Beach Concours d‘Elegance a inclus în acest an mai mult de 750 de maşini clasice, dar şi câteva premiere ale unor vehicule care au ieşit recent din atelierele de design ale producătorilor de autoturisme de lux.
Ca în fiecare an, excentricii vizitatori sosiți la Pebble Beach nu s-au mulțumit să aplaude sau să ovaționeze bătrânele vedete pe patru roți readuse la strălucirea de odinioară cu sute de mii sau chiar milioane de dolari, preferând și să plece acasă cu cel puțin un exponat.
Conform Hagerty Insurance, în 2012, valoarea totală a celor 754 de tranzacții realizate a depășit 260,3 milioane de dolari, iar prețul mediu plătit pentru fiecare vehicul a fost de circa 345.270 USD.  Cu astfel de sume, ediția din acest an poate fi considerată un record absolut, dacă avem în vedere că valoarea maximă de până acum, atinsă nu mai departe de anul trecut, a fost de 197 milioane USD. Cel mai mare preț pentru un exponat s-a plătit casei de licitații Gooding & Company pentru un Mercedes 540K Special Roadster, din 1936. Noul proprietar a plătit pentru o astfel de bijuterie 11,7 milioane de dolari. Sume impresionante s-au plătit și pentru un Ferrari 250 GT California LWB Competizione Spyder din 1960 (11,2 mil. USD) și un Ford GT40 Gulf/Mirage Coupe din 1968 (11 mil.usd). Dar licitațiile nu sunt totul la un astfel de eveniment. Succesul și notorietatea la care a ajuns concursul de mașini clasice de la Pebble Beach, dar mai ales segmentul de public extrem de greu de găsit la un salon auto obișnuit, au atras ca un magnet producătorii de mașini de lux ai zilelor noastre. Nici la Detroit, nici la Paris și nici la Frankfurt nu pot fi găsiți atât de mulți potențiali clienți pentru mașinile moderne de lux ca la un astfel de show. Acesta este, fără doar și poate, motivul pentru care la ediția din acest an, pe lângă minunatele „bătrâne doamne“ cu patru roți, au fost expuse și impresionante vehicule contemporane sau chiar în stadiul de concept, precum  Bentley EXP 9F, Bugatti Veyron Vitesse special edition, Infiniti Emerg-E, Mercedes CSC Concept, Rolls Royce Phantom Coupe, Lamborghini Sesto Elemento, Lamborghini Urus, Aston Martin Vanquish, SRT Viper GTS Launch Edition.
Desigur, acolo unde se învârt asemenea sume aiuritoare, titluri nobiliare și vehicule cu faimă, nu puteau lipsi nume sonore ale zilelor noastre, precum Jay Leno, Arnold Schwarzenegger sau Sarah Jessica Parker. Aceștia, alături de alte câteva sute de excentrici ale căror conturi nu se tem de criză, au avut ocazia de a vedea pe viu și câștigătorul concursului de frumusețe auto din acest an: un Mercedes 680S Saoutchik produs în 1928.