Mărturisesc din capul locului că nu mi se întâmplă prea des să calc pragul unor restaurante cu specific pescăresc. Iar asta pentru că peștele sau fructele de mare nu-mi sunt atât de dragi și, de obicei, le consum în vacanța de vară în țări unde sunt sigur că le primesc proaspete. Din păcate, nici Bucureștiul nu are atât de multe restaurante de acest gen. Mâncăruri cu pește sau fructe de mare găsești, slavă Domnului, mai peste tot. Însă puține restaurante se pot lăuda că au pește proaspăt sau că știu să-l găteasca. Și după ce ai fost în vacanță într-o țară mediteraneană pretențiile tale cresc considerabil.
Mulți dintre cunoscuții mei bucureșteni trăiesc cu această frustrare de mulți ani: poți să numeri pe degetele de la o mână cârciumile în care poți mânca pește pe săturate și pe alese. Iar când spun pește nu mă refer la celebrul șalău pane din meniurile clasice de nuntă și nici la păstrăvii la grătar, ci la un restaurant cu specific pescăresc adevărat, care să aibă un meniu complet și variat, de la antreuri până la feluri principale gătite cât mai divers posibil.
Ani de zile am auzit lumea vorbind despre restaurantul Mamma Leone care a fost inițial amplasat pe strada General Berthelot și care s-a mutat apoi în locul restaurantului tot pescaresc, dar cu specific grecesc, Thalassina, pe strada Povernei, unde poate fi găsit și acum. Legenda spunea că patronii sunt din Mangalia și că există un Mamma Leone și la mare, undeva între Neptun și Olimp.
Până de curând eu nu am avut plăcerea, însă oameni de încredere mi-au tot spus că atunci când vreau să mânănc un prânz copios, cu tot felul de mâncăruri din pește cum nu mai găsești în capitala noastră, acela este locul potrivit. Asta pentru că, tot legenda spune, peștele este adus o data la trei zile proaspăt, de la Mangalia.
În vara aceasta, trecând din întâmplare prin zonă, am văzut firma și am zis să mă opresc pentru o gustare. Puțin după ora prânzului, într-o zi liberă e adevărat, terasa lor era plină ochi. Mi-am zis atunci că o să revin, cu o rezervare în prealabil. De acum curiozitatea îmi era zgândărită bine. 
Casa de pe Povernei e frumoasă, însă atracția locului o reprezintă, fără îndoială, grădina imensă, destul de verde și de răcoroasă, cum nu se poate mai potrivită pentru zilele călduroase de care vom mai avea parte, se pare, câteva săptămâni de-acum încolo. Nici interiorul nu e de lepădat. Nuanțe predominante de alb și bej, mobilier închis la culoare, tablouri și trofee pescărești, niște imitații de hublouri, pe scurt un design destul de îngijit și foarte primitor, fără a ieși în evidență cu nimic și în ton, bineînțeles, cu specificul localului.
Meniul este destul de stufos, lucru care, de cele mai multe ori, e un semn prost. Lufăr, cegă, păstrugă, morun, nisetru, știucă, șalău, biban, calcan, chefal și alți pești despre care nici măcar nu am auzit până acum. Jumătate din listă, cred, e formată din specii pe cale de dispariție pe care mulți dintre noi le-am văzut doar la televizor. Și se laudă că au cam tot ce scrie în meniu. Ceea ce te pune un pic pe gânduri. În orice caz, eu unul m-am ferit de “rarități” pentru că erau destul de scumpe și m-am gândit că nici prea proaspete n-au cum să fie.
Calitatea mâncării este destul de inegală la Mamma Leone. Am mâncat și lucruri bune și lucruri fără gust. În general cred că poți să te lași pe mâna ospătarilor când alegi peștele, însă atenție, prețurile sunt la suta de grame și poți să te trezești că îți aduc un monstru în farfurie pe care nici nu-l poți mânca întreg și te și ușurează serios de bani la sfârșit. Chelneri sunt prompti, cu recomandări bune, însă un pic prea prietenoși după gustul meu. Un pic mai multă sobrietatea nu le-ar strica.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Puteți începe masa cu o porție de icre de știucă proaspete servite cu pâine prăjită (35 de lei). Făcute ca la mama acasă, nu ca la supermaket, cu maioneză îndoielnică și câteva bobițe răzlețe de ouă de pește. Dacă vecinii nu au nimic împotrivă puteți încerca și o salată de rapane cu usturoi (35 de lei) sau o zacuscă de morun (25 de lei). La felul doi puteți alege o saramură de crap (29 de lei) sau un calcan la grătar (20 de lei/ 100 gr). La desert vă recomand plăcinta dobrogeană sau cea cu mere (8 lei), mai ales dacă sunt proaspăt scoase din cuptor. De băut vă invit să încercați un Martini Royale la început, un aperitiv excelent pe căldurile acestea. Apoi alegeți un vin românesc din lista lor care este destul de generoasă. Vă recomand un Cuvee Amaury de la Terra Romana sau un Cuvee d’Excellence de la Vinarte.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.
Legendă:

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Mamma Leone
Str. Povernei nr. 22
021 311 46 06, 0724 417 497
www.mammaleone.ro