Julius Baer şi-a avertizat clienţii că aceştia s-ar putea regăsi pe unul dintre CD-urile ce conţin numele cetăţenilor germani suspectaţi de a fi fraudat fiscul prin bănci elveţiene, CD-uri cumpărate recent de către autorităţile regionale ale landului Renania de Nord-Westfalia. Unii dintre clienţi au apelat deja la consiliere juridică, precizează FAZ, citat de Agerpres.
Vineri, cotidianul german Financial Times Deutschland afirma, citând surse apropiate Ministerului de Finanţe al Renaniei de Nord-Westfalia, că bănci elveţiene, între care UBS, au transferat bani ai unor fraudatori germani către ţări din Extremul Orient, între care şi Singapore.
Preşedintele departamentului regional al agenţilor fiscali din Renania de Nord-Westfalia, Manfred Lehman, a declarat pentru FAZ că transferurile ilegale de bani spre Asia, în speţă Singapore, erau monitorizate de multă vreme.
Autorităţile regionale le reproşează băncilor elveţiene că acestea le propun clienţilor lor ajutor în acţiuni de fraudare prin intermediul sucursalelor din Singapore, Hong Kong şi China.
Renania de Nord-Westfalia, landul cel mai populat din Germania şi guvernat de social-democraţi şi de verzi (în opoziţie cu puterea federal) continuă achiziţia de CD-uri ce conţin date despre germanii care au încercat să fraudeze fiscul cu ajutorul băncilor elveţiene. Aceste achiziţii sunt criticate de guvernul german, care a negociat un acord de dublă impozitare cu Elveţia, pentru a pune capăt acestor practici. Textul acordului prevede ca autorităţile germane să renunţe la achiziţia de date furate, potrivit Agerpres.
Însă textul acordului mai trebuie ratificat de camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, în care social-democraţii şi verzii, majoritari, sunt ostili acestui document, pe care îl consideră prea blând la adresa fraudatorilor.