Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plățile pentru ajutorul de stat, prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură,plăți aferente trimestrul I 2011.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă(stabilită la 21,00 euro/1000 litri), pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea accizei decontate este de 1,2686 lei/litru de motorină.
”Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 126/2010, cu modificările şi completările ulterioare”- precizează APIA. Potrivit ordinului invocat „cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare”.

Amenzi usturătoare pentru cei care folosesc motorina în alte scopuri

Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscă amenzi de până la 20.000 de lei, dar şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani, dacă în urma controalelor se dovedeşte că au beneficiat de un ajutor necuvenit.

Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia în alte scopuri decât cele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

”Ajutor necuvenit reprezintăorice sumă care, în urma verificărilor efectuate de către APIA sau de către alte instituţii abilitate, se constată că a fost acordată beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale”- se arată în comunicatul APIA.

În fine, APIA precizează cădepunerea cererilor pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în trimestrul II din 2011 s-a încheiat la 31 iulie 2012.