Rezerva financiară (buffer-ul) în valută la sfârşitul lunii aprilie 2012 era de 3,1 miliarde euro şi 2,3 miliarde dolari, respectiv echivalentul a 4,9 miliarde euro. Din această rezervă, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un împrumut extern emis în euro în 2002, a cărui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adăugat dobânda aferentă în valoare de 60 milioane euro, potrivi MFP.

Totodată, în perioada mai – iulie 2012, MFP a rambursat în lei titluri ajunse la scadenţă în valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei, în contextul în care emisiunile pe piaţa internă au totalizat aproximativ 6,6 miliarde lei.

În urma operaţiunilor de schimb valutar efectuate din buffer-ul de valută, cât şi alimentărilor în valută ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de circa 3,3 miliarde euro.

MFP precizează că diferenţa de aproximativ 850 milioane euro a fost utilizată pentru ‘contracararea tendinţei de creştere a randamentelor pe piaţa primară a titlurilor de stat datorată situaţiei tensionate de pe plan internaţional, a celei aferente structurii lichidităţii din sistemul bancar românesc, precum şi a contextului intern’.

Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de un miliard de euro de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituţiile financiare intenaţionale drept componentă a rezervei financiare la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice.

Statul român şi-a asumat faţă de organismele internaţionale (FMI, UE şi BM) constituirea unei rezerve financiare în valută (buffer) până la valoarea echivalentă necesarului de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice pentru circa patru luni.

Buffer-ul a fost constituit în baza consultărilor comune cu aceste organisme materializate în Scrisorile suplimentare de intenţie şi ale Memorandumurilor de înţelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative în conformitate cu legislaţia în vigoare. Scopul declarat al elaborării acestor documente este îmbunătăţirea managementului datoriei publice şi evitarea presiunilor sezoniere în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale.

Cu o zi în urmă, preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat la un post de televiziune că rezerva de lichiditate a Ministerului Finanţelor s-a redus de la 5 miliarde de euro în mandatul Guvernului Ungureanu la 2 miliarde de euro în vremea Guvernului Ponta.

El a apreciat că ‘acest buffer de lichiditate al Finanţelor ar trebui să urce la 7-8 miliarde euro pentru a aplica TVA la facturare’.