Veniturile bugetare sunt mai mari decât în 2011 ca pondere în PIB-ul estimat şi se situează la nivelul programat pentru 2012, iar veniturile nefiscale, din dividende, au crescut, au precizat aceleaşi surse.

Pe de altă parte, încasările la TVA pe primele şase luni reprezintă numai din 99% din program, iar situaţia cea mai rea este la accize, unde încasările se situează la numai 86% din nivelul programat.

Execuţia bugetului general consolidat va fi una din temele principale de discuţie la noua rundă de negocieri cu Misiunea Fondului Monetar Internaţional /FMI/, condusă de către Erik de Vrijer, care se va derula la Bucureşti, începând cu data de 31 iulie.

Autorităţile române vor prezenta delegaţiei FMI un pachet de cinci măsuri de redresare economică, dintre care cea mai importantă vizează schimbarea regimului de TVA, partea română susţinând că nu va exista un impact bugetar negativ.

În ceea ce priveşte accizele, unde încasările sunt semnificativ mai mici decât programul, FMI solicită majorarea accizelor la alcool, în timp ce autorităţile de la Bucureşti nu doresc majorări la impozitele şi taxele importante şi insistă pe o mai bună colectare pe sistemul actual.

Printre subiectele de discuţie cu FMI, au precizat surse guvernamentale, mai figurează revizuirea sistemului de impozitare a proprietăţilor, din septembrie, sistemul simplificat de TVA din octombrie, precum şi impozitul excepţional pe venituri excepţionale în urma liberalizării preţurilor la energie şi gaze.

‘Schimbarea sistemului de impozitare a veniturilor, modificarea cotei unice sau impozitarea progresivă nu fac obiectul discuţiilor cu FMI’, au spus sursele menţionate.

Pe agenda discuţiilor cu FMI va figura şi proiectul rectificării bugetului pe 2012. Surse sindicale au declarat pentru AGERPRES că, la rectificare, vor fi ‘tăieri’ de 8-10% la toate capitolele bugetare.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional /FMI/, condusă de către Erik de Vrijer, se va afla în vizită oficială de lucru la Bucureşti, începând cu data de 31 iulie, timp de două săptămâni. Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek, negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie – 13 august, şeful delegaţiei Fondului urmând să sosească în România pe data de 1 august şi să părăsească România pe 14 august.

‘Vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Pe durata acesteia, delegaţiile vor avea întâlniri şi discuţii cu autorităţile statului, la fel şi cu mediul de afaceri, reprezentanţi ai băncilor, societatea civilă şi partidele politice’, a menţionat Lybek.

Ultima misiune de evaluare a FMI, CE, BM, a cincea, a avut loc în perioada 27 aprilie-7 mai 2012. Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.