„Suntem preocupaţi de asigurarea cofinanţării pentru îndeplinirea obiectivelor pe care le avem în vederea accesării sumei de 2,5 miliarde de euro din fonduri europene în 2012, respectiv 1,4 miliarde de euro pe dezvoltare rurală prin APDRP şi 1,1 miliarde de euro pe plăţi directe prin APIA”, a declarat Daniel Constantin (foto), citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că va încerca să obţină la rectificare şi sumele necesare pentru sprijinul acordat de la bugetul de stat crescătorilor de porci şi păsări.

„Trebuie să găsim resurse la rectificare şi ne îndeplinim obligaţiile pe care le avem către crescătorii de porci şi păsări pe bunăstare pentru că bugetul a fost construit numai până în luna mai 2012 pentru aceste două sectoare importante. În toamnă, pentru noul buget trebuie să mă asigur că partea complementară a sprijinului pe suprafaţă este aproape de bugetul maxim, la fel şi sprijinul pe exploataţie pentru bovine şi ovine”, a adăugat şeful MADR.

Plafonul maxim pentru sprijinul complementar pe suprafaţă este de 60 de euro pe hectar, iar din fonduri europene de 119 euro, 50% din această sumă urmând să fie acordată ca avans din 16 octombrie a.c.

De asemenea, plafonul maxim aprobat pentru zootehnie de Comisia Europeană este de 219 milioane de euro pentru bovine şi aproape 80 de milioane de euro la ovine şi caprine.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru 2012 totalizează 14,977 miliarde lei, în scădere cu 5,81% faţă de bugetul anului 2011. Acesta reprezintă 2,54% din PIB. Sursele de finanţare sunt bugetul de stat – 5,204 miliarde lei, iar fondurile nerambursabile – 9,729 miliarde lei.