Oficialii de la Atena sperau că turismul, care reprezintă 15% din PIB şi unde sunt angajaţi aproximativ o cincime din forţa de muncă a ţării, va sprijini perspectivele slabe ale economiei. O creştere de 10% a sosirilor şi o redresare a veniturilor în 2011 au sporit speranţele unei redresări solide în sectorul turismului, scrie Agerpres.

Banca Centrală a Greciei a anunţat scăderea veniturilor obţinute de la turiştii din Germania cu 7,9%, din Marea Britanie cu 11% şi din Rusia cu 41%.

„Datele confirmă că va fi un an dificil pentru sectorul turismului. Recesiunea din zona euro şi incertitudinile ridicate privind situaţia din Grecia au un impact negativ”, a declarat Nikos Magginas, economist la Banca Centrală a Greciei. „Tendinţa se va înrăutăţi probabil în trimestrul doi din 2012 astfel încât speranţe pentru stabilizare vor fi din iulie”, a adăugat el.

În primele trei luni, deficitul balanţei de plăţi în sectorul turismului a ajuns la 28,5 milioane de euro (35,8 milioane de dolari), faţă de 35,4 milioane de euro în perioada similară din 2011, în urma reducerii călătoriilor peste hotare ale cetăţenilor eleni.

Banca Centrală a Greciei a anunţat că veniturile totale din turism au scăzut la 396 milioane de euro, vizitatorii cheltuind în medie 405 euro pe călătorie, în scădere cu 3,8% faţă de perioada similară din 2011. Numărul celor care au vizitat Grecia a scăzut cu 11,7% în perioada ianuarie-martie 2012, la 978.600 de turişti.