Alte 12 miliarde de euro din cele 20 miliarde de euro care vor rezulta în urma aplicării noilor măsuri de austeritate în 2012 vor veni în mod egal de la ministerele guvernului central şi de la reducerea finanţării către autorităţile locale, susţine Roberto Formigoni.

Vineri, premierul Silvio Berlusconi a anunţat că executivul va adopta în acest an măsuri de austeritate de 20 miliarde de euro şi încă 25 miliarde de euro în 2013 pentru obţinerea unui echilibru bugetar în 2013, cu un an mai devreme decât era prevăzut în planul de austeritate aprobat la jumătatea lunii iulie, pentru a reasigura pieţele financiare de soliditatea finanţelor publice ale Italiei. Deficitul bugetar al Italiei a fost de 4,6% din PIB în 2010.

După intervenţia BCE de luni, când a decis achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole, presiunile pe pieţe s-au atenuat într-o oarecare măsură.

Investitorii se tem de o contaminare a crizei datoriilor Italiei, luată drept ţintă din cauza enormei sale datorii de peste 1.900 de miliarde de euro (circa 120% din PIB).
De asemenea, se vorbeşte că ar putea fi majorată tax ape câştigurile de capital, de la 12,5% la 20%. Guvernul va taxa suplimentar  veniturile mai mari de 90.000 euro, ca o taxă de solidaritate.