Initial, Mihaela Ivanovici si Laura Nedelescu isi propusesera sa investeasca intr-un cabinet de geriatrie si de prevenire a imbatranirii. Au realizat insa ca potentialul succes al afacerii depinde in primul rand de atragerea unor clienti cu venituri peste medie. Cum in acest moment batranii din Romania nu se pot lauda cu astfel de venituri, cele doua si-au dat seama ca trebuie sa se axeze pe dezvoltarea partii de prevenire a imbatranirii si de remodelare corporala. „Am vizat clientii cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, mai ales femei. Trebuia insa sa venim cu ceva nou, pentru ca astfel de cabinete mai existau pe piata. Cum si eu, si colega mea am terminat medicina, am realizat ca cel mai bine ar fi sa combinam partea de prevenire a imbatranirii cu latura medicala si modelarea corporala”, spune Mihaela Ivanovici. Astfel, in cabinetul celor doua, clientii sunt mai intai diagnosticati, li se fac analize si, doar in functie de acestea, li se prescrie un anumit regim de slabire si modelare. In general, regimul alimentar este combinat cu electroterapie, masaje, tonifieri musculare sau tratamente anticelulitice.
Chiar daca initial amandoua erau destul de sceptice in ceea ce priveste succesul acestei afaceri pe termen scurt, acum aproximativ patru luni au deschis cabinetul. Au inchiriat un apartament in Bucuresti, in zona Vitan – Nerva Traian, numele ales pentru cabinet fiind Geromedica. „Din cei 10.000 de dolari, peste jumatate au fost investiti in aparatura, restul in amenajari si mobilier. Am crezut de la inceput ca partea de electroterapie este foarte importanta, asa ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa cumparam un aparat pentru asa ceva. A costat 1.000 de dolari si l-am luat cu banii jos”, explica Laura Nedelescu.
Electroterapia consta, practic, in stimularea musculaturii prin intermediul unor socuri electrice de mica intensitate si ajuta fie la slabit, fie la tratarea unor anumite afectiuni. O astfel de sedinta costa 300.000 de lei si trebuie facute minimum 12. Asta inseamna ca un singur client care urmeaza un tratament de electroterapie complet aduce un venit de aproximativ 100 USD. In plus, au angajat o maseuza si o cosmeticiana pentru completarea afacerii. „Cel mai bine se castiga insa din electroterapie”, spune Laura Nedelescu. Au incercat sa promoveze cabinetul impartind fluturasi, insa primii clienti s-au dovedit a fi prietenii celor doua actionare. Acestia, la randul lor, au adus alti clienti. Dupa prima luna de functionare, Geromedica a avut o cifra de afaceri de 500 de dolari. Acesti bani au fost insa reinvestiti intr-un alt aparat de electroterapie achizitionat in rate. „In a doua luna de functionare venitul nostru a ajuns la 1.000 de dolari, iar in a treia, la aproximativ 1.500 de dolari. Iar aceste incasari au fost realizate numai cu doua aparate de electroterapie. Noi vrem sa mai achizitionam cateva”, spune Mihaela Ivanovici. Costurile acestei afaceri se ridica la aproximativ 700 de dolari pe luna. Ca in orice afacere, se pune problema salariilor lunare platite angajatilor. Asa ca cele doua au hotarat ca plata acestora sa fie in regim de comision, in functie si de clientii adusi de angajati. „Comisioanele noastre sunt destul de ridicate, de aproape 50%. Insa in felul acesta si angajatul devine interesat aduca clienti, iar costul salariilor este proportional cu incasarile”, explica Mihaela Ivanovici. Rata de profit a afacerii este de aproximativ 60%, asta insemnand spre exemplu ca, la o cifra de afaceri de 1.700 de dolari, profitul net obtinut este de 1.000 de dolari. „Dupa rezultatele financiare de pana acum, cred ca dupa un an de zile cifra noastra de afaceri va fi la nivelul a 20.000 de dolari anual. Insa speram sa crestem numarul de aparate de electroterapie, iar cifra de afaceri va creste si ea, cu siguranta, proportional cu numarul acestora”, incheie Laura Nedelescu.

Geromedica

Investitie        10.000 USD
Numar de angajati     2
Cifra de afaceri        1.500 USD
in ultima luna,
estimata la
            20.000 USD/an    
Rata de profit         aproximativ 60%
Profit net        estimat la
            12.000 USD/an