Comisia Europeană investeşte 1,5 miliarde de euro în proiecte inovatoare din domeniul tehnologiilor curate, anunţă Executivul european.

Tehnologii inovatoare şi prietenoase cu mediul înconjurător, susţinute de Comisia Europeană

Marţi, 26 octombrie, a început cea de-a doua cerere de propuneri pentru proiecte la scară largă din cadrul Fondului pentru inovare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Reprezenţei în România a Comisiei Europene.

Fondul pentru inovare este unul dintre cele mai mari programe din lume pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon, finanțate din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Cei 1,5 miliarde de euro vor ajuta la crearea unor tehnologii revoluționare în domeniile energiei din surse regenerabile, al industriilor mari consumatoare de energie, al stocării energiei și al captării, utilizării și stocării dioxidului de carbon.

În cadrul primei cereri de propuneri au fost depuse un număr foarte mare de proiecte, astfel încât Comisia Europeană a simplificat procesul de depunere a cererilor, care constă acum dintr-o singură etapă. Acest lucru va reduce semnificativ intervalul de timp de la depunerea cererii până la acordarea finanțării.

Proiectele pot fi depuse până la începutul lunii martie 2022

Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte din toate statele membre ale UE, Islanda și Norvegia, până la 3 martie 2022. Pentru proiectele care sunt promițătoare, dar nu suficient de mature pentru acordarea unui grant, va fi disponibilă asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții, mai transmite Comisia.

Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanțare și de licitație al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind întreaga procedură.

“Fondul pentru inovare ajută la aplicarea pe scară largă a soluțiilor tehnologice necesare pentru tranziția verde. Prin această cerere de propuneri, vom sprijini proiectele inovatoare, accelerându-le și aducându-le pe piață cât mai curând posibil.

Această investiție va sprijini decarbonizarea economiei Europei, pregătind terenul pentru neutralitatea climatică în 2050 și consolidând poziția Europei de lider tehnologic la scară mondială”, afirmă Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene.