Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată pentru aceleaşi fapte : Mihaela Carmen Vîntu, analist credite bancare în cadrul MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, Mihaela Barbu şi Stanca Şipoş, ambele casiere la aceeaşi unitate bancară.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Maria Ispas, administrator la SC Mia Carn SRL Miraslău, pentru două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, ambele în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în forma participaţiei improprii,şi Livia Damian şi Catrina Popa, contabile la aceeaşi societate, pentru două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, inculpata Nichimiş, în calitatea de director, a aprobat în mod nelegal încheierea unui număr de 52 de credite bancare (împrumuturi de nevoi personale) în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5.000 euro, bani ce au fost încasaţi în mod nemijlocit de inculpata Ispas, asociat şi administrator unic la SC MIA CARN SRL Miraslău.

‘Contractele de credit au fost încheiate, în mod fictiv, în numele a 52 de angajaţi ai SC MIA CARN SRL Miraslău, care au semnat documentele bancare necesare acordării creditului fără a li se aduce la cunoştinţă natura acestor acte şi fără a încasa banii acordaţi de bancă’, se arată în comunicat.

DNA precizează că inculpatele care erau contabile la aceeaşi firmă, au emis în fals un număr de 52 de adeverinţe de salariat în care au fost consemnate date nereale cu privire la salariile nete de care beneficiau angajaţii firmei, dar şi cu privire la funcţia şi vechimea în muncă a acestora, adeverinţe ce au fost folosite la dosarele de credit.

Sursa citată arată că acordarea în mod nelegal a celor 52 de credite a fost posibilă prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, respectiv inculpatele Nichimiş, Vîntu, Barbu şi Şipoş, care au eliberat sumele de bani inculpatei Ispas şi nu persoanelor titulare ale contractelor de credit.

Totodată, DNA menţionează că la data de 18 martie 2005, între AGENŢIA SAPARD – România şi SC MIA CARN SRL Miraslău a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil din fonduri SAPARD în vederea derulării proiectului intitulat ‘Extindere abator mixt şi modernizare secţie de prelucrare carne, Mirăslău, jud. Alba’.

‘În acest context, în cursul anului 2007, Maria Ispas, în calitate de reprezentant tehnic al proiectului, a determinat o persoană să solicite Agenţiei SAPARD plata sumei de peste 488.000 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, menţionând, în mod nereal, că sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din împrumuturi bancare, în condiţiile în care aceste sume proveneau din creditele bancare acordate în modalitatea descrisă mai sus. În acest fel, inculpata Ispas a obţinut în mod de nelegal suma de aproximativ 145.000 euro provenită din fonduri SAPARD’, mai susţin procurorii.

Persoanele în numele cărora s-au încheiat contractele de credit s-au constituit părţi civile în cauză cu sumele reprezentând cuantumul creditelor acordate.

MKB Romexterra Bank s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de peste 2,1 milioane lei şi aproximativ 4000 euro.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei Nichimiş, asupra unui număr de cinci autoturisme aparţinând inculpatei Vîntu şi asupra unui imobil aparţinând persoanei responsabile civilmente MKB ROMEXTERRA BANK S.A.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Aiud.