Atena vrea ca Mecanismului European de Stabilitate – MES, mai bine cunoscut sub numele de fondul de salvare – să acopere în mod eficient plățile pe care Grecia le datorează Băncii Centrale Europene, potrivit The Guardian:

„Planul de trei pagini de astăzi sugerează aparent ca Fondul de Salvare MES să cumpere obligaţiuni greceşti deţinute de Banca Centrală Europeană cu maturitate în iulie și august în valoare de 6,7 miliarde de euro.”

Plățile datorate FMI în iunie au fost puse la pachet și trebuie plătite până la sfârșitul lunii. Există o plată de 85 de milioane de euro către BCE la 19 iunie, urmate de datorii mult mai mari mult mai târziu în acestă vară. Este inclusă şi o plată la 20 iulie în valoare de peste 4 miliarde de euro.

Grecia se luptă deja pentru a face plăți mult mai mici. Chiar dacă guvernul spune că poate face plăţile din iunie fără probleme, ziua de 20 iulie pare de netrecut fără ajutor.

„Grecia ar putea ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali dacă aceştia vor renunţa la solicitări cum ar fi reducerea pensiilor, afirmă premierul elen Alexis Tsipras, care atrage însă atenţia că absenţa unei înţelegeri în negocieri ar însemna începutul sfârşitului pentru zona euro”, relatează Reuters şi AFP, care citează un interviu al şefului guvernului de la Atena pentru ediţia de marţi a cotidianului italian Corriere della Sera.

Continuând atitudinea mai conciliantă adoptată de Atena în ultimele zile, Tsipras a spus că cele două părţi ar putea găsi un compromis asupra elementelor-cheie în orice acord, inclusiv în ceea ce priveşte excedentul bugetar primar. Dar nu a dat semnale că ar accepta solicitările creditorilor de reducere a pensiilor sau a altor cheltuieli sociale, reiterând comentariile făcute în ultimele zile.

"Cred că suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului primar pentru următorii ani", a declarat el publicaţiei italiene. "Trebuie doar să existe o atitudine pozitivă privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau la impunerea măsurilor de austeritate", a adăugat el.

Comentariile sale survin în contextul în care partenerii internaţionali ai Greciei, printre care cancelarul german Angela Merkel şi oficiali ai Băncii Centrale Europene, au atras atenţia că timpul pentru obţinerea unui acord se scurge repede.

Tsipras urmează să se întâlnească miercuri cu Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande în încercarea de a depăşi impasul care a stârnit temeri că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro, ceea ce ar avea consecinţe imposibil de prevăzut pentru moneda unică şi pentru economia globală.


Te-ar putea interesa și: