Totuși, ce înseamnă problema clădirilor cu risc seismic pentru Capitală?

Putem să luăm drept exemplu Sectorul 1, cunoscut ca având cele mai multe clădiri monument istoric, imobile vechi și, deci, și cele mai multe clădiri cu risc seismic ridicat. În urma expertizării a peste 600 de clădiri, s-a stabilit că în Sectorul 1 peste 25.000 de oameni trăiesc în imobile cu risc seismic extrem de ridicat și care, probabil, se vor prăbuși la primul cutremur mai serios.

Acest lucru s-ar traduce în zeci de mii de pierderi de vieți omenești, blocarea totală a zonei de nord și a centrului Capitalei și ar afecta cumplit economia României. Estimările experților arată că aceste costuri s-ar ridicat la aproximativ 100 de miliarde de euro, asta înseamnă aproape o treime din tot PIB-ul actual al României.

cladiri cu bulina
SURSA FOTO: Evenimentul Zilei

În acest context, cunoscut de ani de zile, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a demarat niciun proiect de consolidare pentru imobilele aflate în sectorul pe care îl conduce și nu a accesat fonduri pentru astfel de acțiuni, deși ele erau disponibile prin Planul național de redresare și reziliență. 

 „Este revoltător cum doamnei Armand nu-i pasă niciun pic de oamenii din Sectorul pe care se face că îl conduce de aproape 4 ani! Este greu de înțeles cum cineva aflat într-o funcție de conducere, de administrare a vieții unei comunități, poate să refuze să înțeleagă pericolul la care îi supune pe toți acești oameni prin faptul că nu dorește să muncească. A declarat că nu există fonduri, că nu există legislație, pe scurt: a găsit scuze.

Din fericire pentru locuitorii Sectorului 1 există legislație – Legea 212 din 2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor, există fonduri – 300 de milioane de euro alocate prin PNRR. Din păcate pentru cetățeni, este nevoie și de un primar care să muncească, iar doamna Clotilde Armand nu este acea persoană”, a explicat George Tuță, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1.

cladiri cu bulina
SURSA FOTO: Evenimentul Zilei

„Dumneavoastră ați prezentat impactul financiar al unui dezastru precum un seism ca cel din 1977, dar eu încerc să-mi imaginez impactul uman: câte familii distruse, câte pierderi de vieți omenești? Nu cred că le putem cuantifica. Și nu mai avem timp de pierdut așteptând ca doamna Armand să se apuce de treabă pentru că a demonstrat tot ce poate: adică nimic”, a concluzionat George Tuță, actual deputat PNL. 

Referitor la cum ar putea fi făcuta consolidarea a atât de multor clădiri aflate în pericol în Sectorul 1, candidatul alianței a declarat că dezvoltă în această perioadă un proiect împreună cu experți, ingineri și consultanți pentru elaborarea planurilor necesare de reconstrucție, consolidare și restaurare a clădirilor și identificarea surselor de finanțare astfel încât după alegeri să le poată demara în cel mai scurt timp.