Florin Negruțiu: Salariatul va lua toți banii și își va plăti el singur taxele? 

Ministrul Sănătății: Cu siguranță. Dacă vorbim de impozitul pentru veniturile realizate, conceptul pe baza căruia vrem să schimbăm sistemul de gestiune a impozitului pe venit presupune acest lucru: sarcina declarării și onorării plății veniturilor realizate de o persoană fizică să fie în contul acestei persoane. Pentru ca fiecare persoană să poată să gestioneze acest demers a apărut necesitatea profesiei de consultant fiscal, care va funcționa în aceeași logică în care funcționează medicul de familie. 

Claudiu Pândaru: Angajatorul va continua să plătească taxe și impozite pe salariul unui angajat sau nu va mai plăti deloc?

Ministrul Finanțelor: Angajatorul astăzi reține la sursă obligația angajatului. În noul sistem nu va mai exista această reținere la sursă. Cel care realizează venit, e venitul lui, îl va folosi până se naște obligația de plată către Fisc, în folosul personal, dar va trebuie să aibă în vedere că în luna mai e scadența. În luna mai va trebui să facă acea declarație fiscală în care se vor înregistra atât veniturile cât și drepturile lui care decurg. Nu neapărat vor avea o sarcină de plată în luna mai. 

Claudiu Pândaru: Angajatorul va lua deodată mai mulți bani pentru că îi intră și contribuțiile către stat…

Ministrul Finanțelor: Cu excepția contribuțiilor de asigurări sociale, alea rămân în continuare în regimul reținerii la sursă.

Ce se întâmplă cu oamenii care nu vor înţelege că trebuie să economisească bani tot anul pentru impozit? Pentru ei vor exista consultanţi fiscali, care să-i îndrume cum să completeze declaraţia, pe care o vor şi depune la ANAF.

„Pe un calcul grosier, noi am spus ca daca sunt 7,5 milioane de gospodării în România și un consultant fiscal ar putea să asiste 200 de de gospodării în medie am ajuns la 35.000 de consultanți fiscali”, a precizat ministrul.

 

De asemenea, Viorel Ștefan a explicat că persoanele fizice vor beneficia și de o serie de deduceri fiscale, a căror listă abia acum se face. Astfel, vor exista deductibilităţi legate de familiile cu copii în funcţie de veniturile realizate, la care se adaugă deductibilităţi legate de abonamentele la reţelele de sănătate. Românii vor putea deduce costuri cu educaţia şi cheltuieli cu îmbunătăţirea confortului locuinţei. În plus, legea va viza şi donaţiile, sponsorizările ONG-urilor cu scopuri caritabile sau a centrelor culturale.

1 mai 2019 este termenul la care angajaţii români vor depune prima declaraţie de venit în cadrul noului sistem de impozitare. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sistemul de impozitare trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, a mai spus ministrul.

Însă, dacă impozitele vor fi plătite abia în mai 2019 asta înseamnă că între 1 ianuarie 2018 și mai 2019 este o perioadă de un an și patru luni în care statul nu încasează impozitul pe venit. În această situație, ce se întâmplă cu fluxul de bani către bugetul de stat? Iată ce spune ministrul: 

Claudiu Pândaru: De la 1 ianuarie 2018 până în mai 2019 o parte din veniturile bugetare vor fi diminuate. Angajații nu vor mai plăti un impozit lunar, cel reținut?

Ministrul Finanțelor: Corect.

Claudiu Pândaru: Despre ce sumă e vorba pentru 1 an si 4 luni?

Ministrul Finanțelor: Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colectează din impozitul pe venit pe salarii pe an. Din care 72,5% reprezintă cotele defalcate care se duc la administrația locală și diferența rămâne la bugetul de stat. Cu siguranță, prin reducerea cotei de la 16 la 10% și prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2 mii lei, această sumă se diminuează consistent, chiar fără a schimba maniera de gestiune. Asta se simte în 2019 dacă implementăm noul sistem.

Claudiu Pândaru: Asta se va simți abia în 2019.

 

Ministrul Finanțelor: Asta se simte în 2019 dacă implementăm noul sistem. Eu am spus că rămânem în același sistem de administarre vom avea o problemă asemănătoare. 

Claudiu Pândaru: În 2018 bugetul statului nu va avea 28 milioane de lei.

Ministrul Finanțelor: În 2018 bugetul va înregistra acești bani lunar pe venituri după metodologia europeană ESA. Se înregistrează lunar la venituri și nu va avea cash-ul în această perioadă și e una din problemele asupra căreia va trebui grupul care analizează să găsească o rezolvare.

Claudiu Pândaru  Și cum se rezolvă problema de cash flow?

Ministrul Finanțelor:  Eu cred că sunt mai multe soluții pentru a rezolva această problemă de cash flow, nu sunt îngrijorat, dar care e soluția, azi, mă abțin să fac vreo afirmație pentru că aștept de la grupul de lucru propuneri. Problema se reduce strict la a asigura golul de resurse, cash flow, nu e vorba de impact pe execuția bugetară pentru că acolo mă înregistrez cu venit pentru că el este aferent lunii respective.