România pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

România pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, anunță președintele Volodimir Zelenski. Acesta a precizat, pe X, că a avut o conversație cu președintele Klaus Iohannis.

Liderul de la Kiev a mulțumit României pentru sprijinul acordat până acum, dar și pentru noul pachet militar.

„Am vorbit cu Klaus Iohannis și am mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentru un nou pachet de ajutor militar care este în prezent în curs de pregătire”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

Zelenski i-a transmis lui Klaus Iohannis care este situația pe front, adăugând că Ucraina are nevoie de diferite tipuri de sisteme de apărare aeriană.

Conform declarațiilor lui Zelenski, ambii lideri au decis să intensifice negocierile referitoare la un acord bilateral în ceea ce privește securitatea.

Nu în ultimul rând, Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Iohannis pentru confirmarea prezenței sale la Summit-ul pentru Pace din Elveția.

Liderul de la Kiev i-a mai mulțumit și pentru angajamentul de a sprijini mobilizarea altor țări pentru participare.

Klaus Iohannis_Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: www.president.gov.ua

România sprijină continuu Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a confirmat și el discuția telefonică avută cu omologul său ucrainean. Iohannis  a spus că discuția cu omologul său s-a concentrat pe:

  • sprijinul continuu pentru Ucraina
  • prioritățile pentru viitorul Summit NATO
  • și consolidarea securității la Marea Neagră

De asemenea, a comunicat angajamentul țării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei.

„Tocmai am avut o discuţie telefonică aprofundată cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, priorităţile pentru viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a transmis Iohannis pe reţeaua X.

Klaus Iohannis a sugerat că România ar putea trimite un sistem Patriot

În cadrul vizitei sale în SUA în luna mai, președintele Klaus Iohannis a sugerat că România ar putea evalua posibilitatea de a trimite un sistem Patriot în Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă au confirmat că o decizie în această privință va fi luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Mircea Geoană, adjunctul NATO, menționa că România nu ar fi vizată de Rusia în cazul în care ar furniza Ucrainei un sistem Patriot.

Geoană afirmă că este o decizie internă dacă România va trimite sau nu sistemul Patriot în Ucraina.