Volodimir Zelenski rămâne președintele Ucrainei

Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski a expirat oficial luni, pe data de 20 mai. În mod normal, alegerile ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii martie. Parlamentul a amânat însă votul, deoarece țara încă se află în război și sub legea marțială.

Experții juridici ucraineni consultați de Deutsche Welle se așteaptă ca Zelenski să rămână la putere până când va fi ales un nou președinte.

„Constituţia ucraineană prevede acest lucru în mod clar”, a explicat Andriy Mahera, de la Centrul de Politici şi Reforme Juridice din Kiev.

El a adăugat că „preşedintele nu îşi pierde automat puterile la cinci ani de la învestire. Aceste puteri sunt înlăturate doar atunci când noul preşedinte ales îşi preia funcţia, adică după alegeri”.

Anton Hrushetskyi, directorul Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, a declarat pentru BBC că ucrainenii „nu pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski” şi că „prioritatea este să câştige războiul şi apoi să organizeze alegeri”.

Andriy Kurkov, un renumit actor ucrainean, consideră că sprijinul continuu pentru președinte este alimentat de dorința de stabilitate după război, în ciuda unor frustrări, mai notează BBC.

Legitimitatea lui Zelenski provine atât din lege, cât și dintr-un larg sprijin popular. Conform DW, un sondaj realizat de Centrul Razumkov din Ucraina în ianuarie a arătat că 69% dintre respondenți au încredere în acesta. În același timp, mai puțin de un sfert au declarat că nu au încredere în el.

Un alt sondaj, efectuat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) la începutul lunii februarie, a relevat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la încheierea legii marțiale.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (SURSA FOTO: Facebook, Володимир Зеленський)

Războiul din Ucraina se va încheia cu negocieri?

Recent, Oleksandr Litvinenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a afirmat că Ucraina știe că războiul actual se va încheia prin negocieri.

El a adăugat că țara sprijină formula de pace a președintelui Volodimir Zelenski.

Litvinenko a subliniat că poziția Ucrainei este clară. El se așteaptă ca participanții la Summitul pentru pace din Elveția, din iunie 2024, să o susțină.

El a evidențiat că această abordare diplomatică realistă are potențialul de a contribui la instaurarea unei păci juste. Mai multe puteți citi aici.