Tapiola a subliniat totodată că UE este foarte îngrijorată de legăturile dintre afaceri și politică în Republica Moldova.

"Am spus destul de deschis că ne îngrijorează legăturile dintre business și politică în această țară", a subliniat oficialul european, opinând că "este foarte rău atunci când frontiera dintre interesele naționale și cele personale este ștearsă".

"Acum sperăm să fie formată coaliția într-un mod eficient, cu majoritate în parlament, care să înceapă fără întârziere să implementeze reformele atât de necesare", a afirmat Pirkka Tapiola, subliniind că este important ca noul guvern să ceară, ca un prim pas, negocieri cu privire la un nou program FMI, să încheie un acord cu acesta pentru a debloca anumite fluxuri financiare.

În contextul crizei din sectorul bancar, șeful misiunii UE la Chișinău a declarat că este realist și nu se așteaptă la recuperarea completă a miliardului furat, dar ceea ce se poate face în situația creată este lichidarea băncilor cu probleme.

"Se spune că Banca de Economii este banca poporului. Părerea mea e că o bancă proastă nu poate fi a poporului, odata ce ia banii contribuabililor ca să fie susținută. Este o pierdere din banii contribuabililor", a opinat el, adăugând că soluționarea crizei din sectorul bancar este foarte importantă și pentru climatul investițional.

"Da, noi suntem dezamăgiți, dar Republica Moldova un stat suveran care trebuie să meargă înainte. Este o țară mică și poate fi cu ușurință întoarsă în altă direcție dacă este voința politică necesară. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunitățile Acordului de Asociere. Nu putem să ne permitem să stăm și să ne lamentam că 'oh, suntem dezamăgiți, totul este prost'. Sunt probleme serioase, trebuie să recunoaștem acest lucru, dar trebuie să încurajăm progresul și să aducem Republica Moldova înapoi pe calea corectă", a pledat oficialul european.

AGERPRES