Romgaz a anunțat că sucursala sa din Chișinău a fost înregistrată joi la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova. Ea a fost inclusă în Registrul de Stat al persoanelor juridice. Acest lucru a fost comunicat prin intermediul unui comunicat de presă emis de companie.

Prin Hotărârea nr. 32/2024, Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat înființarea unei sucursale de furnizare gaze în Republica Moldova. Acesta va avea denumirea de „Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaș – Sucursala Chișinău„.

Romgaz țintește extinderea activității de furnizare gaze la nivel regional

Acest demers face parte din strategia Romgaz pentru perioada 2021 – 2030. Ea vizează extinderea activității de furnizare gaze la nivel regional.

Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a subliniat că înregistrarea sucursalei la Chișinău reprezintă un pas important în asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale în Republica Moldova. Această acțiune este în concordanță cu obiectivele companiei.

„Demersul înregistrării Sucursalei Romgaz la Chişinău se înscrie în sfera acţiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activităţii de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030.

Romgaz doreşte să contribuie la asigurarea securităţii în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, a declarat Răzvan Popescu, director general Romgaz, citat în comunicat al companiei.

Prezența în Republica Moldova va juca un rol în liberalizarea pieței gazelor naturale

Aristotel Jude, director general adjunct al Romgaz, a afirmat că în viitorul apropiat compania va întreprinde pașii necesari pentru obținerea licenței de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova.

El a exprimat încrederea că prezența Romgaz în Republica Moldova și tranzacționarea gazelor naturale pe piața centralizată locală va contribui semnificativ la liberalizarea pieței gazelor naturale din această țară. Totodată, va crea condițiile necesare pentru stabilirea unui preț real în beneficiul consumatorilor.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania are o prezență notabilă pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Statul român deține o participație de 70% în companie. Ea are o bogată experiență în explorarea și producția de gaze naturale, activități începute acum mai bine de un secol, în 1909.

Rolul jucat de companie pe piața românească

Compania desfășoară activități precum:

  • explorarea geologică pentru descoperirea de noi zăcăminte de gaze naturale,
  • exploatarea zăcămintelor existente,
  • depozitarea subterană a gazelor naturale,
  • intervenții și reparații la sonde.

De asemenea, Romgaz oferă servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin preluarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

La 1 august 2022, compania a devenit acționarul unic al Romgaz Black Sea Limited, în urma finalizării tranzacției de achiziție și transferului tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deținea 50% din drepturile și obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.