„Am inceput afacerile in Romania in anul 1998, importand fire din Turcia, pe care le vindeam, prin intermediul biroului deschis la Bucuresti, intreprinderilor romanesti”, spune Cengiz Baykal. Dupa patru ani, Baykal a ajuns la concluzia ca Romania este un spatiu atractiv pentru investitii. Astfel, s-a nascut ideea de a se implica in realizarea unei investitii serioase in domeniul productiei de fire acrilice pure sau in amestec cu alte fire. „Am identificat mai intai 12 variante de amplasare a noii capacitati de productie, au ramas in final trei, iar decizia ultima s-a oprit la spatiul de la Suceava, care apartinea societatii comerciale Integrata SA”, ne-a declarat Cengiz Baykal.

La Suceava se produc 30 de tone de fire pe zi

Fabrica de la Suceava este cea mai noua afacere a grupului turc Akal. Compania detine deja patru fabrici textile in Turcia si o a cincea, de curand, in Romania. In total, in cele cinci intreprinderi lucreaza 2.500 de angajati. Dar Akal face parte din marele grup turcesc Akkok, care cuprinde 24 de companii si un total de 10.000 de angajati.
Investitia de la Suceava este prima facuta in afara Turciei. De ce a fost preferata Suceava? Investitorul turc aduce doua argumente: experienta profesionala a muncitorilor si sprijinul autoritatilor locale. Mai intai, in aceasta zona exista o adevarata traditie in industria usoara, apropiata profilului fabricii care urma sa fie construita. Pe de alta parte, autoritatile locale au fost foarte receptive in momentul in care investitia s-a prefigurat. „Efectiv, am fost ajutati foarte mult”, afirma acum Cengiz Baykal. In sectiile de productie ale noului obiectiv industrial, reconstruit pe ruinele vechii Integrate, lucreaza deja 900 de angajati. „Cand am preluat activele fostei societati comerciale, mai lucrau aici 35 angajati”, afirma Baykal.
La Suceava se produc in acest moment 30 de tone de fire acrilice zilnic, precum si fire acrilice in amestec cu alte fire, si tot in fiecare zi doua masini mari de marfa incarcate cu produse finite destinate exportului ies pe poarta fabricii, indreptandu-se spre Turcia, Italia, Spania, Germania sau Franta. „Preconizam un export anual in valoare de 15 milioane de dolari”, afirma Cengiz Baykal. In perioada imediat urmatoare, firma Akrom Akal Textile Romania SRL intentioneaza sa deschida un magazin in Suceava, prin care sa comercializeze produsele proprii, dar si produse apartinand celorlalte firme ale companiei. La Akrom lucreaza, in acest moment, 900 de oameni, multi dintre acestia fiind recrutati de pe piata locala de forta de munca.
Dar punerea in functiune a investitiei de la Suceava a schimbat din temelii piata romaneasca de profil. Pana acum cateva luni nu exista decat un singur producator de fir acrilic, acesta avand practic monopol. Imediat ce fabrica apartinand grupului turc a inceput sa produca, pretul la firul acrilic a scazut cu aproximativ 30%. „Asa a aparut concurenta”, spune Baykal.
„Sunt multe lucruri pe care investitorii straini trebuie sa le invete pentru a derula afaceri in Romania. Suntem bucurosi sa va spunem ca intotdeauna ne-am luat foarte in serios responsabilitatile pe care le aveam ca si companie. Ne-am platit toate taxele catre autoritatile locale si de stat”, sustine Baykal. Cifrele urmatoare confirma acest lucru. Astfel, de la inceputul lui 2001 Akrom Akal a platit aproape 1.650.000 dolari la bugetul de stat, reprezentand taxele pe salarii si alte taxe, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. De asemenea, au fost achitati 250.000 dolari, taxe vamale si comisioane. In aceeasi perioada au fost platiti 360.000 dolari la bugetul asigurarilor sociale (care include asigurarile de sanatate si fondul de somaj) si aproape 40.000 de dolari in contul taxelor locale (taxe pe cladiri si terenuri, pe mijloacele de transport etc).
Trei sferturi din productia companiei Akrom este destinata exportului direct, numai 25% fiind livrate pe piata interna. Acest din urma procent din productie este, in ultima instanta, utilizat, in cea mai mare masura, ca materie prima pentru produse destinate la randul lor exportului.
In perioada urmatoare se prefigureaza extinderea activitatii firmei Akrom Akal Textile Romania SRL in conditiile in care a fost cumparata o fabrica in judetul Botosani. „Aici am investit deja doua milioane de dolari, care nu sunt incluse in cele 20 milioane de dolari ce au reprezentat investitia de la Suceava. In acest fel, putem sa-i convingem pe toti ca suntem hotarati sa ramanem aici, sa facem productie si sa oferim locuri de munca”, afirma Baykal.    

Carte de vizita

Grupul Akkok (Turcia)
· 10.000 de angajati
· patru fabrici de textile
· 24 de firme

Grupul Akkok in Romania
· investitie de 20 milioane dolari la fabrica din Suceava
· achizitia unei fabrici la Botosani
· 900 de angajati
· taxe si impozite platite catre bugetul de stat: 1,65 milioane dolari
· taxe si impozite platite catre bugetul asigurarilor sociale: 360.000 dolari
· taxe si impozite platite catre bugetul local: 40.000 dolari