Facilitatile nu au fost negociate. Miere in campania electorala, s-au facut otet inca de la prima negociere cu FMI. Nu ca ar fi fost prima oara. Alba-neagra avantajelor fiscale nu e jucata de azi, de ieri. Doar personajele sunt altele.
Material excelent pentru propaganda, scutirile fiscale se intorc impotriva celor care le-au promovat. Credibilitatea depinde nu doar de trambitarea regulilor jocului, dar mai ales de respectarea lor. In cazul microintreprinderilor, aceasta minune n-a tinut un an. La fel, reducerea la jumatate a impozitului pentru investitii (Legea nr. 189/2001).
Exportul si zonele libere sunt, poate, cel mai bun exemplu. Dealeri de automobile s-au refugiat la Ruse, in Bulgaria, chiar si pe vremea cand impozitul in Giurgiu era zero. Inca mai este, dar nu apuca Revelionul.
Lipsa investitorilor face malaiul romanesc mai scump decat cel unguresc. Daca banatenii trec granita la unguri, moldovenii nostri cumpara oua si lapte aduse de peste Prut. Zonele libere ale bulgarilor nu se vand la televizor, dar se cauta mai bine decat programul „Fabricat in Romania”.
Si totusi, ce are Bucurestiul si n-are Sofia? Economate.