O subsidiară a grupului, denumită Hemisphere International Properties, a fost evaluată la circa 1,1 mld. euro de către compania de consultanţă imobiliară CBRE Group, comparativ cu o valoare contabilă anterioară de 2,2 mld. euro. Hemisphere deţine active imobiliare în Europa, inclusiv în Marea Britanie, Germania, Polonia şi România.

Noua evaluare ar urma să fie folosită în actele contabile aferente lui 2017, a căror depunere a fost întârziată după ce Steinhoff a raportat nereguli contabile în decembrie.

Evaluarea de 2,2 mld. euro a ţinut cont de vânzarea unui magazin din Viena, înstrăinat anul trecut în vederea unei consolidări contabile, după ce acţiunile companiei au scăzut cu peste 90% din cauza scandalului. Auditorii PwC revizuiesc acum bilanţurile contabile ale Steinhoff, inclusiv structurile din afara bilanţului şi părţi afiliate, şi au anunţat săptămâna trecută că vor încheia ancheta până la sfârşitul anului.

Acţiunile grupului au scăzut cu 11% pe bursa de la Frankfurt în urma acestui anunţ. Acţiunile au scăzut cu 94% de la izbucnirea crizei, ştergând 12 mld. dolari din capitalizarea bursieră a retailerului.

Steinhoff este prezent direct în România cu 166 de magazine Pepeco, care vând haine, încălţăminte şi accesorii la preţuri mici, şi prin retailerul de mobilă Kika, ce operează două magazine proprii în zonele Militari şi Theodor Pallady din Bucureşti.

Compania de origine sud-africană a intrat în atenţia publicului român în vara anului trecut, când, prin intermediul Atterbury Europe, a plătit circa 200 mil. euro pentru 50% din mallurile Iulius din Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Suceava, plus clădirile de birouri adiacente acestora.

Încă de la izbucnirea scandalului, reprezentanţii grupului Iulius, deţinut de ieşeanul Iulian Dascălu, au ţinut să precizeze că activitatea nu le este afectată de situaţia în care se află Steinhoff, deoarece nu există o relaţie directă în operarea sau dezvoltarea proprietăţilor din România. Iulius a mai arătat că va continua planurile comune de finalizarea a ansamblului Openville din Timişoara în 2018 şi extinderea reţelei Iulius Mall la nivel internaţional.

 

Grupul românesc mai arată că nu a avut şi nu are o relaţie directă de afaceri cu nicio societate din grupul Steinhoff, nici pe partea de operare a portofoliului de mall-uri, nici pe partea de dezvoltare. Parteneriatul de tip joint venture, realizat în vara anului trecut, a fost încheiat cu Atterbury Europe. Deţinerea Atterbury în România se realizează printr-o societate înregistrată în Olanda – Atterbury Romania B.V., care este deţinută în proporţie de 100% de Atterbury Europe. Deţinerea indirectă de către grupul Steinhoff se realizează prin acţiuni la nivelul Atterbury Europe.

„Subliniem faptul că proiectele în curs de dezvoltare, inclusiv ansamblul mixt Openville Timişoara, au fost aprobate de la momentul încheierii parteneriatului, iar resursele financiare sunt asigurate. Planurile de dezvoltare ale companiei Iulius pe care le are în parteneriat cu Atterbury Europe continuă în acelaşi ritm susţinut ca până în prezent“, au mai spus reprezentanţii Iulius.

Grupul Steinhoff este deţinut de miliardarul sud-african Christoffel Wiese, care s-a retras din funcţia de preşedinte al companiei după izbucnirea scandalului. Averea netă a lui Wiese s-a prăbuşit cu 4 mld. dolari, până la 2 mld. dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionair`s.