În prezent cea mai mare parte din producţia de petrol a Rusiei este realizată în vestul Siberiei, unde zăcămintele încep să se epuizeze, ceea ce obligă companiile petroliere să caute noi regiuni. Însă acest proces este complicat de sancţiunile care împiedică firmele occidentale să ajute companiile ruseşti să demareze noi proiecte. 

Din cele 480 miliarde de ruble alocate de Rosneft şi partenerii săi pentru proiecte offshore, compania rusească intenţionează să investească 250 miliarde ruble în zona arctică, între 2017 şi 2021. "Dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din zona arctică a platoului continental este viitorul producţiei globale de petrol şi una din priorităţile strategice ale companiei", a informat Rosneft. Potrivit acestei companii controlate de statul rus, zona offshore a Oceanului Arctic ar urma să asigure între 20% şi 30% din producţia de petrol a Rusiei în 2050. 

Rosneft nu a dezvăluit care din partenerii săi vor fi implicaţi în aceste investiţii dar a precizat că are licenţe pentru 55 de perimetre offshore în zonele: arctică, estul îndepărtat şi sudul Rusiei, care se crede că ar conţine resurse de petrol şi gaze naturale. 

Compania rusă a încercat să pună la punct parteneriate cu mai multe mari companii petroliere occidentale pentru a dezvolta zăcămintele offshore ale Rusiei. Însă un acord cu grupul american ExxonMobil pentru lucrări în Marea Kara a fost suspendat în 2014 după impunerea sancţiunilor occidentale. Rosneft a anunţat că vrea să reia operaţiunile în Marea Kara în anul 2019 dar nu a precizat dacă va lucra singură sau cu un partener. 

Grupul petrolier rus a semnat acorduri de parteneriat pentru dezvoltarea de proiecte offshore cu grupul norvegian Statoil sau cu grupul italian Eni, printre altele.

AGERPRES