România, Bulgaria și Grecia sunt vedetele sărbătorilor de Paște din acest an. Făcând un exercițiu de imaginație, dublat de vânzările bifate deja de la începutul anului, turoperatorii pot estima încasările pentru această perioadă: în jur 25 de milioane de euro, cu 100.000 de turiști care vor călători în țară și circa 30.000 în străinătate. Între aceștia, cei mai mulți au pus deoparte un buget mediu de 300 de euro. Suma nu este deloc mare, dar oferă avantaje semnificative dacă vacanțele sunt cumpărate cu mai multe luni înainte sau dacă turiștii sunt înscriși în baza de date a agențiilor și primesc zilnic „cele mai bune oferte“. Și cum astăzi nu mai poate fi vorba de „early booking“ (mai sunt doar trei săptămâni până la Paște), este clar că vacanțele last minute sunt deja în lista de newsletter a agențiilor.

Litoralul românesc este cel mai cumpărat

„Cu 300 de euro de persoană, românii au la dispoziţie foarte multe destinaţii în perioada de Paşte, care în acest an coincide și cu 1 Mai. Cele mai solicitate sunt litoralul românesc, staţiunile balneare, staţiunile montane, Delta Dunării, dar şi zona de turism rural Bran Moeciu. Iar pe extern, Bulgaria şi Grecia. Pe lângă faptul că sunt destinaţii apropiate şi accesibile, vorbim de ţări ortodoxe, românii dorind ca de Paşte să meargă la biserică şi să beneficieze de tradiţiile pascale“, spune Marius Usturoiu, director general Mareea. Pentru această sumă, turistul poate beneficia de o varietate de servicii, de la cazare cu mic dejun până la all inclusive, iar pentru unele destinații chiar și de transport. De exemplu, cei care aleg să petreacă Paștele în insula grecească Rhodos, pot opta pentru pachete turistice cu zbor din București.  
„Pe litoralul românesc, la hotelul Family Club Mercur Minerva de trei stele, din Mamaia, de exemplu, un turist va plăti, în perioada Paştelui, 690 de lei (153 euro) pentru trei nopţi de cazare, 920 de lei (204 euro) pentru patru nopţi, respectiv 1.035 de lei (230 euro) pentru cinci nopţi, aceste trei opțiuni având cazare cu all inclusive. De asemenea, la complexul Puflene de patru stele din Delta Dunării, pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun şi cină festivă de Paşte, turistul va plăti 850 de lei (188 euro)“, adaugă directorul general al Mareea.

O destinație specială pe litoral este, și anul acesta, Vama Veche. Rezervările au început încă de acum două luni, astăzi fiind ocupată în proporție de 50%. Cel puțin așa reiese din datele celor care au pensiuni și mini-hoteluri acolo. Prețurile în acest caz nu par să fi suferit modificări, însă dacă luăm în calcul aceeași sumă, atunci „cu 300 de euro e clar că te răsfeți“. În Vamă, o cameră de două persoane poate fi închiriată cu 120–150 de lei (în jur de 30 euro) pe noapte, fără mic dejun inclus.

Pe de altă parte, există şi tarife mult mai mici. Astfel, la hotelul Traian, de două stele, din Călimăneşti-Căciulata, un turist plătește 350 de lei (77 euro) pentru trei nopţi de cazare cu pensiune completă şi cină festivă, mai reiese din datele agenției Mareea.

City break-uri în Europa

Cele trei destinații vedetă (România, Bulgaria și Grecia) sunt urmate de Turcia și de city break-urile în Europa. „Este vorba despre marile orașe europene cum ar fi Roma, Veneția, Milano, Praga, Viena, Atena, Barcelona, Madrid, Amsterdam, Berlin. Într-un buget de 300 de euro pentru aceste orașe, sunt incluse trei nopți de cazare la hotel de trei stele, cu mic dejun și transport cu avionul. Și tot în acest buget se încadrează și charterele pentru Rodos și Creta“, punctează Daniela Toncu, retail manager Happy Tour.

Bineînțeles că există o categorie specială în portofoliul de clienți ai agențiilor: cei care nu se uită la bani și plătesc mii de euro pentru o vacanță în perioada sărbătorilor de Paște. În acest caz, sunt destinațiile mai îndepărtate, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Republica Dominicană, Jamaica. Aceștia cumpără servicii catalogate „de lux“, în hoteluri de cinci stele și pentru perioade care depășesc șapte-zece zile sau, de ce nu, chiar mai mult.

Traian Bădulescu, consultant în turism Innovation Travel:

„Pentru perioada sărbătorilor de Paște și de 1 Mai, turiştii aleg cel mai des România, cea mai solicitată destinație fiind litoralul, urmat de zonele de turism rural, cum ar fi Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, Neamţ, Mărginimea Sibiului și de staţiunile balneoclimaterice. Pe partea de turism extern, Bulgaria ocupă primul loc, cu staţiuni precum Albena, Nisipurile de Aur şi Balcic. Totodată, sunt și turiști care aleg Grecia continentală (Halkidiki, Riviera Olimpului), dar şi insule precum Corfu, Thassos sau Zakynthos, cu transport cu propriul autoturism sau cu autocarul. Iar exemplele nu se opresc aici: există şi oferte de Paşte cu chartere către insule precum Rhodos sau Creta, dar acestea depăşesc bugetul de 300 de euro. Pe partea de city break, cele mai accesibile oferte sunt pentru Praga, Budapesta, Viena sau Istanbul. Media cheltuielilor de Paşte se ridică undeva la 250–300 de euro de persoană, ţinând cont că preţul unui pachet turistic porneşte de la 100 de euro şi poate depăşi 1.500 de euro“.

Diana Pășcuț, director marketing Christian Tour:

”Pentru noi, ultimii ani, perioada Sărbatorilor Pascale a însemnat și startul charterelor de vară. La fel și anul acesta, vom da startul sezonului de vară cu primele curse charter care pornesc spre Corfu, Rodos, Creta sau Antalya. Fiind o perioadă de low season, și tarifele sunt mai reduse. Din acest motiv, tot mai mulți români sunt atrași de ofertele speciale și de faptul că vremea este călduță în Grecia sau în Turcia și aleg să petreacă Paștele acolo. Creșterea față de anul trecut, pe rezervările pentru această perioadă, este de aproximativ 20%”.