„Interesul pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti este foarte mare, mai ales al dezvoltatorilor şi fondurilor de investiţii străine. Primariile sunt însă blocate din cauza indeciziei. Indecizia este legată de situaţia politică din România, iar consecinţa este că oricărei persoane din Primărie îi este frică să semneze orice hârtie. Toţi ne spun să aşteptăm până la alegeri. Totul se tergiversează, ceea ce face foarte rău economiei”, a declarat Eduard Uzunov, preşedintele companiei de consultanţă imobiliară Regatta Real Estate.

Din acest motiv, Uzunov spune că sunt la mare căutare terenurile care au deja autorizaţii de construire sau proiecte sau planuri urbanistice zonale (PUZ).

În acest context, oferta de terenuri disponibile pe piaţă nu este foarte generoasă, mai ales în condiţiile în care obţinerea unui PUZ poate dura mai multe luni de zile.

Uzunov spune că firma pe care o conduce are în portofoliu o serie de terenuri pregătite pentru vânzare. Este vorba de un lot de 1.176 mp, amplasat în zona hotelului Marriott, cu posibilitate de a dezvolta un proiect rezidenţial cu 16 etaje cu o suprafaţă totală construită de 12.755 mp. Preţul cerut de proprietar este de 2,5 milioane euro.

Un alt teren de 42.780 mp, din zona centrului comercial AFI Palace Cotroceni, oferă posibilitatea de a dezvolta un proiect mixt cu înălţime maximă de 14 etaje. Terenul poate fi dezvoltat în mai multe faze sau împărţit în loturi, zona permiţând circa 120.000 mp construiţi. Preţul este de 650 euro/mp + TVA, spune reprezentantul Regatta.

Compania mai intermediază vânzarea unui lot de 78.000 mp în zona de sud a Bucureştiului. Terenul se află în apropierea staţiei de metrou Dimitrie Leonida şi oferă posibilitatea dezvoltării unui proiect mixt cu înălţime de patru etaje. Terenul poate fi dezvoltat în faze sau împărţit în mai multe loturi. Preţul cerut este de 120 euro/mp.

Un alt teren de 5.400 mp din zona Barbu Văcărescu este scos la vânzare cu un preţ de 1.500 euro/mp. Acesta oferă posibilitatea dezvoltării unui proiect cu înălţime maximă de zece etaje.

Uzunov mai spune că Regatta are la vânzare şi cel mai mare teren disponibil în acest moment pe piaţa locală. Este vorba de un teren de 102 hectare situat în Transilvania. Terenul se află pe malul unui lac, la distanţă relativ egală de Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, reprezentând o investiţie propice pentru orice proiect regional şi internaţional de turism, recreere sau comunitate pentru vârstnici. Preţul terenului este de 5 euro/mp.