Indiferent de trendul general al pieței de capital de pe parcursul unui an, la bursă se găsesc companii care oferă randamente mai mult decât bune. Anul trecut nu a făcut excepție de la regulă, astfel încât, în timp ce indicii au reușit cu greu să recupereze scăderile din prima parte a anului, mai multe acțiuni au avut creșteri fulminante. Mai exact, din totalul de 77 de companii prezente pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB), 39 au încheiat anul pe creștere, iar dintre acestea 21 au avut aprecieri de două cifre. Dintre companiile aflate în compoziția indicelui BET, care urmărește evoluția celor mai importante zece tiluri listate, doar Banca Transilvania (TLV), Electrica (EL) și BVB se fac remarcate cu randamente bune, respectiv +18,24%, +7,87% și 7,41%. 

Cea mai mare creștere de anul trecut a fost înregistrată de Turbomecanica (TBM), cu un plus la finalul anului de aproape 185%, urmată de Boromir Prod (SPCU) cu 140% și Stirom cu 117%. Boromir Prod și Stirom sunt acțiuni cu un volum mic de tranzacționare, dar Turbomecanica este o companie tranzacționată frecvent și binecunoscută investitorilor de la noi. Pe următoarele locuri în topul celor mai mari creșteri se află Electroargeș (ELGS), cu un plus de 94% anul trecut, Electroaparataj (ELJ) cu +80%, Ves Sighișoara (VESY) cu +78% și Mecanică Fină București (MECE) cu +67%. 

 Din sectorul financiar doar Banca Transilvania are un randament semnificativ, 18,2%, la fel și SIF Banat-Crișana (SIF1), cu +9,48%, în timp ce din sectorul energetic se remarcă Rompetrol Rafinare (RRC) cu +15,85% și Electrica SA cu +7,8%. 

Scăderi în financiar

OMV Petrom (SNP), una dintre cele mai mari companii de la bursă, a recuperat masiv în ultima lună a anului trecut (+13%), după creșterea barilului de petrol de pe piața internațională la peste 50 de dolari, dar nu a reușit să acopere pierderile din prima parte a anului astfel încât a încheiat 2016 cu o pierdere de 10%. Nuclearelectrica (SNN) s-a confruntat cu probleme de producție anul trecut, drept pentru care scăderea la finalul anului a fost de 25,16%. Producătorul de energie nucleară și-a programat pentru anul acesta investiții în valoare de 287 milioane lei, cea mai mare parte a acestora urmând a intra în dezvoltarea celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. „Titlurile Nuclearelectrica și cele ale OMV Petrom au înregistrat cele mai mari pierderi din rândul bluechipurilor locale“, spune Ronnie Khreis, analist la Intercapital Invest, care arată că anul bursier a fost sub așteptări în condițiile în care piețele externe au obținut randamente superioare, iar România a înregistrat cea mai bună creștere economică din UE. 
Cele cinci Societățile de Investiții Financiare (SIF) au fost pe minus cu excepția SIF Banat-Crișana. Astfel, SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat -11,8%, SIF Transilvania (SIF3) a încheiat cu -8,6%, SIF Oltenia (SIF5) cu 3,55%, iar SIF Moldova (SIF2) cu -1,8%. Nici Fondul Proprietatea (FP) nu a reușit să încheie pozitiv anul trecut în ciuda valorificării unor pachete importante de acțiuni din portofoliu (precum cel de la OMV Petrom) și a programului de răscumpărare de acțiuni proprii. Cotația FP a finalizat 2016 cu o pierdere de 1,85%, dar acționarii proprii vor continua să fie recompensați cu dividende și sumele aferente diminuării capitalului social. 

Cea mai mare scădere înregistrată de o companie anul trecut a fost cea a Calipso Oradea (CAOR), cu un minus de aproape 41%, urmată de cea a Societății de Construcții Napoca (NAPO) cu -29% și cea a Comelf Bistrița (CMF) cu -26,3%. Nici Impact Developer & Contractor(IMP) nu a reușit o evoluție bună, finalizând anul cu -25,5%, și nici TMK Artrom (ART) cu -25,4%.