După reorganizare, RCB se va concentra pe rolul său de specialist în acţiuni şi derivate. Raiffeisen Bank International va absorbi din 2015 divizia de fuziuni şi achiziţii a RCB.

Wilhelm Celeda, membru al Board-ului RCB din 2013, va prelua funcţia de director general al RCB de la începutul anului viitor. Markus Kirchmair, şeful diviziei de dezvoltare a RBI va deveni directorul financiar al RCB.

Eva Marchart, Michael Spiss şi Gerhard Grund, membri ai Board-ului RCB, vor părăsi banca la sfârşitul anului şi vor obţine noi funcţii în grupul Raiffeisen, se arată în declaraţia băncii austriece.

Săptămâna trecută, Raiffeisen Bank International a avertizat că provizioanele pentru creditele neperformante vor creşte anul acesta la cel puţin 57%, deoarece situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte. Raiffeisen, care deţine cea mai mare bancă străină din Ucraina şi a treia mare bancă din Rusia, se aşteaptă ca în 2014 provizioanele pentru creditele neperformante să crească la 1,8 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), de la 1,2 miliarde de euro în 2013. Luna trecută, RBI estima provizioane de risc de 1,5-1,7 miliarde de euro anul acesta.

'Criza din Ucraina a avut ca rezultat o majorare semnificativă a costurilor de risc, iar mediul legislativ ostil din Ungaria a dus la costuri suplimentare. Rezultatul operaţional a rămas aproape stabil comparativ cu trimestrul precedent', a afirmat directorul general al Raiffeisen Bank International, Karl Sevelda. Până acum, provizioanele pentru noile reglementări din Ungaria s-au ridicat la 272 milioane de euro, uşor peste cele 240 milioane de euro estimate anterior de bancă, a anunţat şeful băncii austriece.

În trimestrul trei din 2014, banca a înregistrat pierderi nete de 119 milioane de euro, faţă de un profit net de 134 milioane de euro în trimestrul trei din 2013. Analiştii se aşteptau la pierderi de 137 milioane de euro.

Anul acesta, titlurile RBI au scăzut la bursă cu 35%.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

AGERPRES