Organizaţia patronală a producătorilor de BCA – PRO BCA şi  asociaţia producătorilor de prefabricate din beton – Prefbeton a anunţat că îşi exprimă profunda dezamagire privind decizia Parlamentului României de a introduce încă două zile libere, respectiv 24 ianuarie şi 1 iunie, în lista sărbătorilor legale prevăzute de Codul Muncii.

„Atragem atenţia că cele două legi de completare a Codului Muncii vin dupa ce pe parcursul traversarii crizei economice şi în perioada care a urmat lista sărbătorilor legale s-a completat cu încă trei zile nelucrăoare, respectiv Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, astfel încât în perioada 2009 – 2016 numărul zilelor libere a crescut cu cinci“, se arată într-un comunicat al celor două patronate, care cer preşedintelui să nu promulge legea privind declararea zilei de 1 iunie ca zi nelucrătoare.

Românii au din acest an 14 zile libere, opt dintre ele fiind sărbători naţionale, după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat ziua de naştere a sculptorului Constantin Brâncuşi drept sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie.

Patronatele susţin că noile zile libere apar în contextul în care la nivel european a existat o tendinţă de reducere a numărului de zile libere, în fruntea listei fiind Portugalia care în scopul redresării economice a renunţat să mai acorde libere pentru patru sărbători legale. Fruntaşii Europei în materie de zile libere sunt spaniolii şi elveţienii care beneficiază de 37, respectiv 28 de sărbători naţionale legale. Un studiu prezentat recent de Bloomberg arată că europenii lucrează cu aproape 258 de ore mai puţin în fiecare an sau cu o oră mai puţin în fiecare zi.

Zilele libere la români

Anul Nou: 1 ianuarie şi 2 ianuarie

Ziua Unirii: 24 ianuarie

Ziua lui Brâncuşi: 19 februarie

Paştele: 1 mai şi 2 mai în 2016

Ziua Internaţională a Muncii: 1 mai

Rusaliile: 19 iunie şi 20 iunie

Adormirea Maicii Domnului: 15 august

Sfântul Andrei: 30 noiembrie

Ziua Naţională a României: 1 decembrie

Crăciunul: 25 decembrie şi 26 decembrie