Peste 1,2 milioane de pensionari vor avea veniturile mai mari după ce vor fi scutiţi de plata impozitului pe venit. De asemenea, toţi pensionarii vor scăpa de plata contribuţiei la sănătate. Parlamentul a adoptat săptămâna trecută, aceste modificări aduse la Codul Fiscal. În plen, 207 deputaţii au votat pentru şi 29 împotrivă. Voturile contra au venit de la USR.

''USR singur a votat împotrivă. Toate celelalte partide au intrat în sarabanda iresponsabilităţii bugetare. Nu a fost o decizie uşoară şi am dezbătut ore în şir în grupul nostru. Am fi votat acest proiect doar dacă reduceam impactul bugetar prin supra-impozitarea pensiilor speciale (sau eliminarea lor). Dar acel amendament nici nu a ajuns la vot în plen. Asta e, suntem singurul partid responsabil şi moderat din acest Parlament'', a explicat deputatul USR Cristian Ghinea.

Datele oficiale de la ministerul Muncii arată că un număr de 1.286.149 de persoane încasează venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 lei şi pentru care se plăteşte impozit.

Astfel, din datele oficiale aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017, persoanele care primesc pensii mai mici de 2.000 de lei au plătit lunar impozite de 62.173.206 lei, echivalentul a 53.4% din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de 116.515.131 lei. Ministerul Muncii precizează, totodată, că impozitul mediu lunar se situează la 48 de lei.

Ce se aplică

Cele mai importante schimbări ale anului 2017 sunt de ordin fiscal, respectiv reducerea cotei-standard de TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcţiile speciale („taxa pe stâlp”), eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi/litru la carburanţi, introducerea impozitului specific – forfetar – în turism şi menţinerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit.

Există şi o serie de măsuri care trebuiau să intre la 1 ianuarie, dar, din diverse motive, au fost amânate. Printre acestea se regăseşte „Legea 51%” (care prevede obligativitatea retailerilor de a comercializa produse româneşti în proporţie de cel puţin 51%), apoi Legea insolvenţei persoanelor fizice, ca şi încetarea scutirilor de impozit pe profitul reinvestit. De asemenea, Guvernul a prorogat recent termenul de 1 ianuarie pentru data de 1 februarie la o serie de majorări salariale şi facilităţi acordate bugetarilor, iar creşterea salariului minim pe economie a fost lăsată la latitudinea noului Guvern.

Ce se pregăteşte

Salariul minim brut ar putea crește cu 16%, la 1.450 lei, de la 1 februarie, iar numărul de ore de muncă în 2017 scade la 166 de ore lunar, conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Muncii. 'Prin prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului se propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 1.450 lei lunar începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 16% față de anul 2016. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă', se arată în nota de fundamentare.

Ca urmare, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă 8,735 lei/oră pentru cuantumul de 1.450 de lei lună.

'În prezent, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit la 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.017/2015', menționează sursa citată.