‘Este clar că s-a ajuns la nevoia de a avea creştere exact ca rezultat al combinării forţelor capitalului străin cu capitalul românesc. Nu ne mai putem baza numai pe creşterea adusă de investiţiile străine, pe de o parte. Pe de altă parte, este clar că sunt o serie de lucruri care trebuie schimbate, iar unul se referă la aşa-numita capcană a salariilor mici. Uitându-te la nevoia de a restructura modelul economic românesc prin prisma ieşirii din capcana salariilor mici, înţelegi de unde e apărut Legea salarizării unitare. Este o lege absolut necesară. Problema este cum îi analizezi impactul şi cum dozezi aceste lucruri având în vedere, în primul rând, următoarea grijă a statului: teoria ieşirii din capcana salariului mic presupune ca şi consumul să se ducă spre produse locale, nu către produse de import. Cum se face corelarea creşterii consumului cu orientarea consumului către produse locale: probabil că o corelare mai înţeleaptă, în paralel cu aceste creşteri de salarii mai ales în sectorul public, producea şi o creştere în domeniul investiţiilor în aşa fel încât să ajungem să nu mâncăm mere poloneze, să avem şi să investim în merele româneşti. Să avem grijă ca, până la urmă, să nu se întâmple acest fenomen când creştem salariul funcţionarilor publici din România care să se ducă în salariile privaţilor din Polonia sau din alte ţări din care importăm bunuri’, a menţionat Pogonaru.

Potrivit preşedintelui AOAR, în privinţa Legii salarizării unitare era nevoie de realizarea unui studiu de impact.

‘În România, 70% dintre active sunt deţinute de capitalul străin. În raport cu ultimele noastre întâlniri cu Guvernul, pot spune că am găsit deschidere şi sperăm să vedem şi rezultate. Membrii actualului Guvern şi primul ministru au recunoscut buna credinţă din partea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi că nu suntem acolo pentru a critica, ci pentru a găsi împreună soluţii la problemele economice din România. În acest sens, aş sublinia, în nume personal, că apreciem la acest Guvern hotărârea cu care a pornit să facă anumite lucruri. Este pentru prima dată, când vedem termene fixate şi lucruri care trebuie realizate în anumite termene, ceea ce reflectă un fel de asumare a răspunderii. Este un context în care au loc schimbări majore în modelul de creştere a economiei româneşti’, a spus Florin Pogonaru.

 

Referitor la impozitul pe venitul gospodăriilor, Pogonaru apreciază că acesta reprezintă un sistem complex şi nesigur.

‘În ceea ce priveşte impozitul pe venitul gospodăriilor, în contextul în care ai creat modificările din modelul de business românesc, care sunt fundamentale, mai vii şi adaugi încă o nesiguranţă peste Legea salariului unitar, această complexitate, în privinţa veniturilor fără să ai experienţă, fără să ştii ce efecte poate să dea acest impozit global. Închipuiţi-vă că la portalul de ştiri căruia îi aparţineţi se ia, la un moment dat, hotărârea de către management să se crească salariile în Administraţie şi Contabilitate şi de a doua zi se mai hotărăşte să se schimbe şi modelul de business, şi în loc să aveţi încasări din reclamele de pe site, de mâine să existe acces la portal cu plată. Ar fi ceva zguduitor pentru dumneavoastră. V-aţi asuma acest lucru, să trăiţi într-un asemenea mediu în care deodată se produc măriri de salarii în sectorul care nu iese la atac, iar pe partea încasărilor s-ar putea să fie bine, dar poate că nu e bine. Hotărârea Guvernului de a face lucruri va trebui să fie dublată de studiul de impact, de corelarea tot timpul cu efectele de creştere economică’, a explicat Pogonaru.

Reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din România, precum şi cei ai asociaţiilor şi organizaţiilor de profil, participă miercuri la o conferinţă având ca temă modificarea sistemului de impozitare.