„Consumul de imobiliare nu este constant, ci este asemenea unui resort care nu se mai poate comprima la un moment dat, motiv pentru care ar trebui crescut plafonul de la care se aplică TVA de 24%. O ridicare a plafonului actual ar aduce o accelerare a numărului de tranzacţii şi ar creşte calitatea stocului oferit spre vânzare“, a declarat fondatorul DTZ Echinox.

El consideră că ar trebui oferite soluţii pentru clasa medie care acum nu are de ales decât între apartamente foarte ieftine sau foarte scumpe. Potrivit acestuia, finanţarea companiilor imobiliare este, în continuare, destul de slabă, situaţie care împiedică apariţia unor proiecte rezidenţiale de anvergură pe segmentul mediu-plus.

„Există o nevoie a capitalului privat de a produce venituri, iar unii investitori consideră că un plasament în rezidenţial este mult mai rentabil decât câştigurile din dobânzile la depozite. Există o diferenţă uriaşă între filosofia dezvoltatorilor imobiliari de acum şi a celor din perioada de «boom». Acum nu se mai acceptă ocuparea excesivă a unui teren, din care să rezulte o înghesuială de blocuri de proastă calitate“, menţionează Şerbănescu.

El mai adaugă faptul că dezvoltatorii actuali caută terenuri de dimensiuni mai mici pe care vor să construiască imediat, nu să le păstreze în portofoliu, însă pe piaţă sunt terenuri foarte mari – ale unor dezvoltatori care nu îşi mai pot plăti ratele – pe care băncile finanţatoare nu vor să le divizeze.

Oana Iliescu, managing director DTZ Echinox, spune că cifra de afaceri a companiei pe care o conduce s-a îmbunătăţit în acest an cu peste 10%, până la 2,5 mil. euro, iar pentru anul viitor se aşteaptă, într-o variantă optimistă, la o creştere până la nivelul de 3,3 mil. euro.

Citiţi şi Înapoi la "cutiile de chibrituri": Blocurile ceauşiste devin un lux?