"La inceputul lunii martie am pornit spre Republica Dominicana, o tara insulara, exotica, cu potential mare turistic, si nu numai, unde am inceput negocierile pentru achizitionarea unui call center", povesteste Patrascu Octavian Constantin, business developer, motivul pentru care a ajuns tocmai in America Centrala. Se declara, inainte de toate, fascinat de aceasta tara, a carei limba oficiala este spaniola si pe care Cristofor Columb a numit-o Mica Spanie, fiind declarat cel mai frumos pamant din Lumea Noua.

Sa imbini placerea de a te afla pe un asemenea pamant si sa reusesti, in acelasi timp, sa inchei o afacere promitatoare, este tot ce isi poate dori un business developer, spune Patrascu Octavian. Cat priveste strict negocierile pe care le poarta, acestea au ca scop facilitarea patrunderii pe piata dominicana a unei companii de trading online.

"Respectivul call center, cu 150 de angajati, este de vanzare, la acest moment, si vinde asigurari de viata, de calatorii, de sanatate. Ofera, totodata, si servicii de suport (customer care)", mentioneaza Octavian Constantin Patrascu, care adauga ca "se doreste cumpararea acestuia pentru a-l initia in vanzarile si in promovarea pachetelor educationale clientilor interesati de pietele de capital".

Ceea ce este cert pentru Patrascu Constantin Octavian  este faptul ca "acest deal ar fi o deschidere catre piata Americii de Sud, care reprezinta un segment inca nedezvoltat. Astfel, uneori si trading-ul online se invarte dupa soare, daca ne uitam ce oportunitati de investitii ofera Republica Dominicana.” 

Renumita pentru plajele sale cu nisip alb, si pentru lagunele turcoaz, care o fac o destinatie de vacanta de vis, Republica Dominicana are potential, de ceva ani incoace, si in afara sectorului turism, iar Patrascu Octavian enumera cateva avantaje de a dezvolta un business aici: limba tarii este spaniola, ceea ce permite comunicarea pe tot continentul, se vorbeste foarte bine si franceza, care desigur extinde comunicarea in afara continentului, oamenii cunosc foarte bine legislatia muncii, in sensul ca angajatii sunt bine informati in privinta Codului Muncii si, nu in ultimul rand, oamenii de afaceri stiu sa implementeze reglementarile impuse de stat, afirmatie valabila si pentru cei straini, pentru ca altfel nu ar putea dezvolta business-uri aici.

Ceea ce trebuie sa stie, de exemplu, orice om de afaceri despre Codul Muncii al Republicii Dominicane este faptul ca legislatia permite incheierea de contracte de munca nu doar scrise, ci si orale, cu mentiunea insa ca acestea se desfasoara in conformitate cu legislatia tarii.

Unul dintre aspectele importante este cel legat de obligatiile angajatorului de a contribui  cu plati periodice la sistemul de securitate sociala dominicana, mai exact, sa faca angajatilor asigurarari pentru limita de varsta si impotriva riscurilor de munca si, nu in ultimul rand, angajatorul trebuie sa contribuie la sistemul de pensii.

In plus, exista un numar de beneficii salariale la care au dreptul angajatii: beneficii salariale in functie de vechimea angajatului sau acordarea de bonusuri ca parte din profit. La fel de important este si faptul ca angajatii au dreptul sa infiinteze sindicate, protejate de Codul Muncii, dar si de Constitutia Republicii Dominicane.

Prin urmare, se poate spune ca un om de afaceri care vrea sa intre pe piata dominicana trebuie sa se puna la punct nu doar cu legislatia fiscala a tarii, ci in egala masura si cu cea a muncii. Lucru pe care Octavian Patrascu  l-a facut deoarece isi doreste foarte mult sa bata palma cu partenerii sai de afaceri dominicani: “prindem primul val pe un continent neexploatat in ale trading-ului online, costurile sunt reduse, iar potentialul enorm".

Ceea ce aduce business developerul in acest deal consta in: tehnologie, know-how si chiar brokeri straini experimentati in trading-ul online. Este de mentionat faptul ca orice investitie, tranzactie incheiata, mai ales in cazul unei companii care este de vanzare, precum call center-ul vizat de Patrascu Octavian Constantin, presupune salvarea unor locuri de munca. In Republica Dominicana, somajul se mentine inca ridicat, reprezentand o provocare importanta, pe termen lung, pentru autoritatile de aici.

Pe de alta parte, odata cu iesirea economiei mondiale din recesiune, Republica Dominicana s-a remarcat ca avand cea mai rapida crestere economica din regiune, ceea ce o face atractiva pentru investitori. Astfel ca cei care nu vor intarzia sa investeasca aici, asemenea lui Patrascu Constantin, s-ar putea bucura de avantajele primilor veniti pe piata, mai repede decat s-ar astepta. 

De altfel, in ansamblu, evolutia pozitiva a economiei Republicii Dominicana, din 2010 incoace, contureaza tot mai clar oportunitati de afaceri, dincolo de faptul ca vorbim despre a noua mare economie a Americii Latine si a doua din Caraibe si regiunea Americii Centrale. Dupa o crestere economica de 4,6% in 2013, in 2014 economia dominicana a inregistrat o crestere accelerata de 6%, influentata de revenirea turismului si constructiilor. Ca rezultat, somajul a scazut cu 6%, de la 7% in octombrie 2013.