Statele Unite au rămas şi în 2015 campioana incontestabilă a numărului de cereri de brevete, pentru al 38-lea an consecutiv. Inventatorii americani au depus 57.385 de cereri internaţionale de brevete, în scădere cu 6,7%, comparativ cu 2014. Pe locurile următoare se situează Japonia (cu 44.235 de cereri internaţionale de brevete) şi China (cu 29.846 de cereri internaţionale de brevete). 

Când vine vorba despre ţările care au înregistrat cea mai puternică creştere procentuală a numărului de cereri, clasamentul are următoarea ordine: China (16,8%), Coreea de Sud (11,5%), Israel (7,4%), Elveţia şi Japonia (4,4%), Olanda (3,6%). La polul opus, cele mai mari scăderi ale numărului de solicitări de brevete s-au înregistrat în Finlanda (cu 12%) şi Canada (cu 7%). 

"Cererile internaţionale de brevete oferă un semnal clar al locaţiei inovaţiei. Prin acest indicator vedem că, deşi SUA îşi păstrează prima poziţie, geografia inovaţiei arată că aceasta continuă să se mute spre Asia – şi în special spre Japonia, China şi Coreea de Sud", a declarat directorul general al OMPI, Francis Gurry. 

Pe sectoare de activitate, companiile producătoare de echipamente de telecomunicaţii au depus cele mai multe cereri internaţionale de brevete, în frunte cu firma chineză Huawei Technologies, care ocupă poziţia de lider pentru al doilea an consecutiv, cu 3.898 de cereri de brevete, urmată de firma americană Qualcomm Incorporated, cu 2.442 de cereri de brevete, şi o altă firmă chineză, ZTE Corporation, cu 2.155 de cereri. 

În ceea ce priveşte universităţile, opt universităţi americane se numără printre primele zece instituţii de educaţie care au depus cele mai multe cereri de brevete, în frunte cu Universitatea din California, cu 361 de cereri de brevete, urmată de Massachusetts Institute of Technology (213), Universitatea Johns Hopkins (170), Universitatea Texas System (163) şi Harvard (158). 

Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale este una dintre agenţiile specializate ale Naţiunilor Unite. OMPI a fost creată în 1967 cu scopul declarat de a încuraja activitatea creatoare şi promovarea proprietăţii intelectuale oriunde în lume. 

AGERPRES