'Vrem să atragem talente tinere, sânge proaspăt, cu idei noi, care să ne ajute să construim o instituţie modernă. Noi oferim locuri în organizaţie pentru angajare cât şi pentru burse şi stagii de pregătire. Construim un program de un an de zile, în care noi (ASF – n.r.) aducem tineri absolvenţi şi îi instruim în cadrul organizaţiei, la locul de muncă. Îi trecem prin toate departamentele, prin toate direcţiile şi la sfârşitul unui stagiu de un an de zile, unde sunt plătiţi cu salarii de intrare, vor opta ei, în funcţie de nevoile noastre, acolo unde se văd cei mai potriviţi. Şi atunci îi definitivăm pe posturile respective de specialişti şi le dăm şi salariul corespunzător', a afirmat preşedintele ASF.

Mişu Negriţoiu a arătat că ASF va oferi şi stagii de practică pentru studenţi, pe o perioada limitată, iar protocolul semnat marţi vizează dezvoltarea mai multor activităţi cu ASE, inclusiv activităţi ştiinţifice în viitor, colaborări în analize economice şi de piaţă, precum şi cursuri pe care ASE le poate oferi ASF pentru pregătirea continuă a angajaţilor instituţiei.

Oficialul ASF a explicat că într-o prima faza instituţia vizează selecţia a 10-20 de persoane şi că nu vor fi formate posturi noi în ASF, ci va fi un număr de locuri dedicate acestui program, care nu afectează activitatea direcţiilor din ASF.

,,Între 10 şi 20 de oameni vor fi în primul lot, pentru care facem un buget separat, gestionat de Departamentul de Resurse Umane, şi care nu grevează plata salariilor în general. Bugetul este pe un an de zile, lansăm un proces de recrutare în toamna, după terminarea examenelor de licenţă. Cel puţin 10 oameni vom angaja (…) Iniţiem două programe de întinerire – talente tinere pe care le atragem din afară, cuplat cu un program de talente tinere pe care le identificăm în interiorul organizaţiei şi pe care încercăm să le promovăm. În partea superioară a mediei de vârstă (a angajaţilor ASF – n.r.), din programul de restructurare face parte şi încurajarea pensionării înainte de termen. Suntem într-un proces de organizare, de creare de locuri atât prin plecarea naturală, fie din motive de vârstă fie din alte motive. Reanalizăm nevoile de resurse ale ASF şi creăm disponibilităţi să aducem oameni tineri şi oameni din afară', a spus Negriţoiu.

Acordul de parteneriat este unul strategic şi are trei componente principale: formarea iniţială şi intrarea studenţilor selectaţi de la ASE într-un internship în cadrul ASF , care ulterior vor deveni salariaţi ASF, formarea continuă pentru cei care acum lucrează în ASF, prin departamentele de pregătire post-universitară ale ASE, şi participarea cadrelor didactice din ASE la diverse teme de cercetare ASF şi valorizarea acestor cercetări, studii prin conferinţe ştiinţifice comune şi publicarea rezultatelor, a declarat rectorul ASE, prof. univ. dr. Pavel Năstase.

Rectorul ASE a afirmat că există două facultăţi de frunte ale ASE – Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori – care, prin domeniile de studiu, sunt strâns legate de profilul de pregătire a personalului ASF.

Potrivit rectorului ASE, criteriile de selecţie pentru programul ASF sunt cele obişnuite care se practică şi în marile companii cu care ASE are protocoale, fiind menţionate în acest sens rezultatele studenţilor, componentă de comunicare şi testele practice sub formă unei lucrări sau a unui proiect.