Iată ce mai relevă studiul.

89% din respondenţi au declarat că preferă să cumpere alimente de orice tip fabricate în România.

Trei sferturi din români afirmă că magazinele ar trebui să comercializeze produse româneşti, chiar dacă ar avea un preţ mai mare. Toţi românii sunt de acord că eticheta produselor ar trebui să conţină ţară de origine (ceea ce se întâmplă deja).

Motive indicate pentru salariile mici din România – slăbiciunea sindicatelor 77%, România are o economie firavă 81%, exploatarea de către străini 72%). Destul de puţini (32%) consideră că problema e strict una internă, o lipsa a voinţei de muncă susţinută (discursul neoliberal).

Adepţii acestui discurs votează în mai mare măsură cu partidele de dreapta. Peste 70% din români consideră că în unele cazuri angajaţii sunt exploataţi de către corporaţiile străine (discursul socialist). Cei mai mulţi (80%) sunt optimişti, considerând că mai există loc de creştere în viitor.

Consens asupra faptului că politicile de austeritate au fost un eşec (70%). Puternic anti-austeritate sunt votanţii PSD (-38%), pensionarii în general (-27%), cei din rural (-19%). Dar şi intelectualii sunt preponderent anti-austeritate (-17%).

Aproape toţi românii consideră că băncile au abuzat de oameni prin regulile de creditare. 50 spre 70% sunt de acord că băncile sunt responsabile pentru criză financiară.

Percepţiile despre oamenii bogaţi din România sunt puternic negative: 86% consideră că s-au îmbogăţit prin mijloace ilegale şi doar 4% că s-au îmbogăţit în mod cinstit. Chiar şi cei cu studii superioare consideră în mare parte (70%) că sunt corupţi.

7 din 10 români se declara pentru un impozit progresiv.

Acord puternic pentru întărirea pedepselor pentru corupţi, inclusiv confiscarea extinsă a averii (95% din eşantion este TOTAL de acord).

La întrebarea "În acest moment, consideraţi că România ar avea nevoie de un partid politic nou?" – răspunsuri: 63% NU, 37% DA. Intelectualii sunt cei mai interesaţi să apară un partid nou (42%), ar preferă unul liberal (23%) sau conservator (5%).

Cvasi-unanimitate în privinţa ideii că liderii români din trecut, care au creat România ar trebui respectaţi mai mult în ziua de astăzi (90% de acord). Nicolae Iorga este omul cu cea mai mare apreciere dintre cei măsuraţi, urmat de Vlad Ţepeş şi Tudor Vladimirescu. Eminescu şi Moş Ion Roată sunt apreciaţi de 55%, sub ceilalţi.