"Recent a venit de la Comisia Europeană o atenţionare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluţii: să renunţăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă", a afirmat Irimescu. 

Acesta a spus că, deocamdată, nu ştie în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislaţiei europene. 

"Nu ştiu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluţia este să ne aliniem din punct de vedere al legislaţiei. În momentul de faţă analizăm", a subliniat ministrul Agriculturii. 

Potrivit articolului din Legea 150/2016, "comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare". 

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în luna iulie, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. De acum toate magazinele vor fi obligate să dețină pe rafturile lor produse românești în proporție de minimum 51%.

Modificările aduse Legii 321 prevăd ca toate magazinele alimentare să fie obligate să vânda carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească. În acelaşi timp, modificările legifereaza termenele de plata 7 zile pentru produsele fresh şi 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificările mai definesc preţul produsului şi interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adică obligă toţi comercianţii să trăiască din adaos comercial.

 AGERPRES